Start van hoofdcontent

Bouw Woon Leef

nl

Podcast over bouwen in de stad: "De straat is ook van jou"

4 april 2024, 19.45 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

Er vindt een gevecht om ruimte plaats op de begane grond in de stad. Parkeren, fietsenstalling, wonen, werken: er moet veel tegelijk gebeuren. Bouw Woon Leef sprak met Paul Moons, voormalig projectmanager gebiedsontwikkeling, in de nieuwe podcast over het creëren van een goede begane grond.

AT5

Moons was jarenlang werkzaam als projectmanager gebiedsontwikkeling voor de gemeente. Hij zag het belang van de begane grond, oftewel de plint, vaak terugkomen in zijn werk: "Mensen komen al thuis in hun straat. Niet alleen je woning, maar de straat is ook van jou. Dat moeten wij creëren." 

Een bruisende begane grond is dus belangrijk bij het ontwikkelen van een gebied, volgens Moons: "Ik zie soms nieuwe wijken ontstaan en die zijn kil. Dat wil ik voorkomen, dat er niks te beleven is."

Quote

"Mensen komen al thuis in hun straat. Niet alleen je woning, maar de straat is ook van jou"

Paul Moons - projectmanager gebiedsontwikkeling

Om een thuisgevoel in de straat te creëren moet daar de ruimte voor gemaakt worden, vertelt Moons. Daardoor moet de openbare ruimte anders ingedeeld worden. Zo zou bijvoorbeeld auto- en fietsparkeren verplaatst kunnen worden. 

"Om ruimte te maken in de straat moeten een aantal functies, die normaal gesproken op straat zijn, een plek krijgen in het gebouw", legt hij uit.

Quote

"Productieve, stadverzorgende bedrijven moeten ook een plek krijgen."

Paul Moons - projectmanager gebiedsontwikkeling

In de plint wordt er vaak gedacht aan invullingen zoals een kinderopvang, een sportschool of een café. De zogenaamde 'lieve' functies zoals Moons ze noemt. Maar daarbij moeten de bedrijven zoals de loodgieter, de timmerman en de autogarage niet vergeten worden. "Productieve, stadverzorgende bedrijven moeten ook een plek krijgen."

Docu: Straat op Ooghoogte

Meer weten over het belang van de begane grond in de stad? Kijk dan naar de nieuwe Bouw Woon Leef docu: Straat op Ooghoogte

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam, Metropoolregio Amsterdam en VORM.

Volg Bouw Woon Leef op YouTube, X (Twitter), Facebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.