Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Minister Jetten keek 'met enige verbazing' naar brandbrief over warmtenet, gaat wel in gesprek

10 april 2024, 17.47 uur · Aangepast 10 april 2024, 20.50 uur · Door Stefan Bunschoten & Lotte Rigter

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft het gevoel gehad dat de gemeente, woningcorporaties en Vattenfall er samen uit hadden kunnen komen bij de onderhandelingen over de kosten van het warmtenet. Dat vertelde hij vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer. 

Hij vertelde 'met enige verbazing' gekeken te hebben naar wat er gebeurde. "Ik kreeg meermaals signalen dat er eigenlijk een prima akkoord op tafel lag. En elke keer was er een partij die niet de handtekening wilde zetten. Dus de open brief die deze week naar mij is gestuurd, voelde voor mij ook een beetje als, we konden het lokaal oplossen, maar het is toch wel lekker als de minister het voor ons wil betalen."

Quote

"Dat moet toch echt lokaal worden opgelost"

Rob Jetten, minister Klimaat en Energie

Desgevraagd zegt hij tegen AT5 dat het 'niet zozeer' ging om een sneer richting de gemeente, maar wie de partij was die niet de handtekening wilde zetten zegt hij niet. Jetten sprak van een 'flinke kink in de kabel'. "Dat moet toch echt lokaal worden opgelost."

De minister gaat wel met de gemeente om tafel. Of dat betekent dat Jetten, zoals wethouder Pels graag wil, de portemonnee trekt houdt hij in het midden. "Woningcorporaties, warmtebedrijf en gemeente zijn al langer met elkaar in gesprek over de vraag, kunnen wij met elkaar de extra rekening pakken zodat niet de energierekening verder omhoog gaat? Ik ga nu aan dat gesprek deelnemen om te kijken, kunnen we dat ook echt vlottrekken?"

Honderden euro's meer

Vorige maand maakten woningcorporaties bekend dat ze stoppen met het aansluiten van nieuwe woningen op het warmtenet. Bewoners die eerder overstapten van gas op warmtenet bleken namelijk jaarlijks honderden euro's meer kwijt te zijn, terwijl eerder door onder meer de gemeente was beloofd dat hun kosten niet zouden stijgen. Nadat onderhandelingen tussen Vattenfall, de woningcorporaties en de gemeente vervolgens klapten stuurden ze dus samen een brandbrief.

Gisteren zei Pels tegen AT5 nog dat er 'heel veel extra geld' nodig is. 

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938