Start van hoofdcontent

Onderwijs

nl

Vmbo-leerlingen doen nu al praktijkexamens: "Spannend, maar gaat me gewoon lukken!"

19 april 2024, 07.00 uur · Aangepast 22 april 2024, 16.00 uur · Door Flip Linssen

Waar alle examenleerlingen in mei de stress van de examens mogen beleven, is het voor leerlingen op de niveaus basis en kader nu al spannend: de praktijkexamens worden door scholen zelf ingepland. We nemen een kijkje op het Montessori Lyceum Oostpoort bij het praktijkexamen koken voor kaderleerlingen.

De messen zijn geslepen, de recepten liggen klaar en de leerlingen hebben hun schorten om. Voor leerlingen van het profiel 'dienstverlening en producten' is het tijd voor het eerste onderdeel van het examen in de keuken. Het profiel bevat vier praktische onderdelen, voor die onderdelen doen ze allemaal examens en samen vorm dat één praktijkcijfer.

De beroepsgerichte leerwegen komen in mei ook nog op voor vakken als Nederlands, Engels en Wiskunde. "Maar nu ronden ze al een groot deel van hun schoolvakken af met deze examens, daar mag best even stil bij worden gestaan", zegt docent Daan Weerheim. "Het is goed gegaan denk ik", zegt examenleerling Amjad.

AT5

Tussen 1 april en 19 juli mogen scholen hun praktijkexamens inplannen, voor het MLO is het dus nu meteen tijd. In Amsterdam kun je op 24 scholen vmbo-basis en -kader volgen. Vorig jaar deden een kleine drieduizend leerlingen examen in vmbo, verdeeld over basis, kader, gemengde en theoretische leerweg. "Een heel groot deel van het land en de stad doen vmbo en zij zijn echt hard nodig", aldus Weerheim.

Leerkrachten lopen rond, maken foto's van de eindproducten en geven de laatste tips: "Zorg dat je je foto's goed laat maken, want dat is onderdeel van je examendossier", roepen ze door het lokaal heen. "Ze doen het uitstekend", vertelt Weerheim.

"Het is wel spannend, je moet echt veel inleveren en lezen en maken", zegt Amjad. Zijn klasgenoot Italo: "Het is best een spannende week, je examen is toch een soort eindfase. Ik ben voor techniek een beetje gespannen, maar de andere drie delen haal ik wel denk ik zo."

Na afstemming met het College voor Toetsen en Examens (CvTE) is zowel de video als tekst gedeeltelijk aangepast. Dit omdat het oorspronkelijke bericht informatie bevatte uit het praktijkexamen, die andere vmbo-leerlingen mogelijk nog moeten maken. Voor inhoudelijke vragen over deze praktijkexamens kan contact opgenomen worden met het CvTE.

Heb je een tip, ervaring, vraag of informatie over het onderwijs in Amsterdam die je zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met onze onderwijsverslaggever Flip Linssen of mail naar [email protected]