Start van hoofdcontent

Stad

nl

Laatste fase herinrichting Weesperzijde van start: ''Fietsers blijven grootste uitdaging''

26 april 2024, 15.55 uur · Aangepast 29 april 2024, 17.56 uur · Door Korine Geerdink / AT5 Producties

In Het Verkeer zijn we terug op de Weesperzijde waar nu een jaar gewerkt wordt aan de herinrichting van de straat tussen de Ruyschstraat en roeivereniging De Hoop. Vandaag gaat de laatste fase van het project van start. Wat dat voor fietsers en automobilisten betekent, legt omgevingsmanager Halima Nasim uit.

AT5

Vorig jaar mei zijn de werkzaamheden gestart om het middengedeelte van de Weesperzijde, van de Ruyschstraat tot roeivereniging De Hoop, een nieuwe inrichting te geven. Doel is meer ruimte voor fietsers en voetgangers en meer groen in de straat. Het zuidelijke gedeelte, vanaf De Hoop tot aan de Schollenbrug, werd eerder al aangepakt. 

''De werkzaamheden gaan over het algemeen goed. We hebben wel wat vertraging'', vertelt Halima Nasim. Die vertraging komt mede door de weersomstandigheden van de afgelopen maanden. ''Maar het komt ook omdat er meer werkzaamheden zijn bijgekomen. ''Nu de straat toch open ligt zijn er meer partijen die mee wilden gaan in het project en dat betekent extra werkzaamheden'', aldus Nasim.

Omgevingsmanager Halima Nasim - AT5

 Werkmannen naast ons waren net begonnen met het aanbrengen van de markeringen. "Het is een leuke klus", vertelt een werkman enthousiast. Bij het aanbrengen van de markeringen gebruiken ze houten mallen. "Daar giet ik dan de thermoplast in. Dan gaat er een jongen over heen met een slof en staat de markering erop."

Werkman giet de thermoplast in een mal - AT5

De buurt is ondertussen wel gewend aan de werkzaamheden. "Het is noodzakelijk kwaad, willen wij er weer lekker overheen rijden", geeft een fietser aan. "Het mooiste stukje van Amsterdam is het geworden", vertelt een buurtbewoner die al 30 jaar langs de Weesperzijde woont. "En ook nog eens veiliger."

Een andere man is erg tevreden met de werkmannen. "Tien punten geef ik ze graag. Ze doen het voor ons allemaal, voor u, voor mij, voor iedereen", 

AT5

De gevolgen voor het verkeer

 Vanaf maandag 29 april is de omleidingsroute voor het fietsverkeer aangepast. Fietsers rijden dan vanaf de Blasius-, Swammerdam- en de Ruyschstraat een aangepaste route. Autoverkeer wordt via de Wibautstraat omgeleid.

Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan het einde van de zomer (2024)  afgerond.

Heb je vragen of suggesties voor de redactie van Het Verkeer, mail dan naar: [email protected]

Meer informatie over alle werkzaamheden in de stad vind je op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam