Start van hoofdcontent

Koningsdag

nl

Geen grote incidenten op Koningsdag met meerdere demonstraties

28 april 2024, 12.32 uur · Aangepast 28 april 2024, 18.46 uur · Door Maarten Westerduin

Koningsdag is gisteren zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Naast het feestgedruis moest de politie wel in actie komen voor twee demonstraties en een kraakactie.

AT5 / Sam Goutbeek

Jaarlijks bezoeken zo'n 200.000 mensen Amsterdam voor Koningsdag. Een woordvoerder van de gemeente kan niet precies zeggen hoeveel bezoekers er gisteren precies waren, maar geeft aan dat de drukte vergelijkbaar is met die van eerdere Koningsdagen.

Zowel de gemeente als de politie bevestigen dat Koningsdag op de plekken waar de meeste feestgangers op af kwamen, zonder noemenswaardige incidenten is verlopen. "Al gebeuren er natuurlijk altijd wel dingen op plekken waar veel mensen zijn", zegt een politiewoordvoerder. Hij laat weten dat er in totaal 11 aanhoudingen zijn verricht.

Gestolen telefoons

De politie en de gemeente waarschuwden voorafgaand aan Koningsdag al voor de aanwezigheid van zakkenrollers. Zeker zestien slachtoffers daarvan bleken later geluk te hebben. Het politieteam uit de Jordaan meldt namelijk dat een 'oplettende burger' twee tassen met in totaal 16 telefoons af wist te pakken. Voor de diefstal heeft de politie geen verdachte kunnen aanhouden.

Zowel de politie als de gemeente bevestigen dat het ook deze Koningsdag druk was in de stad. Vooral in de Jordaan. Tegen het einde van de middag riep de gemeente op om niet meer naar de Westerstraat te komen. In de Anjeliersstraat was het zo druk dat een brandweerauto voor een melding zonder spoed met moeite door de menigte heen kon komen.

Foto via AT5-Whatsapp (0651190938)

Waar er in het centrum volop gefeest werd, moest de politie ook in actie komen op plekken waar werd gedemonstreerd. Aan het begin van de middag waren er twee demonstraties tegelijk aan de gang, allebei op de rijbaan.

Iets voor 11.00 uur ging een groep pro-Palestinademonstranten op een zebrapad op de Piet Heinkade zitten, waardoor het verkeer daar urenlang gestremd werd. De driehoek besloot de demonstratie niet te ontbinden, de demonstranten gingen na een aantal uur uit eigen beweging weg.

40 aanhoudingen bij A10-demonstratie

Op de A10 in Zuid lukte het demonstranten van Extinction Rebellion rond 12.00 uur voor de derde keer om de snelweg te blokkeren. Deze demonstratie werd rond 13.15 uur wél ontbonden. De politie had ongeveer een halfuur nodig om iedereen op te pakken en in bussen van het GVB te zetten. Daarna werd de weg vrijgegeven.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er 40 demonstranten zijn aangehouden, onder meer vanwege het veroorzaken van gevaar op de weg en het beledigen van agenten. Geen van deze betogers zit inmiddels nog vast. Het OM moet nog besluiten of ze vervolgd worden.

Mobiele Eenheid

Tegen het einde van de avond, toen de meeste koningsdagvierders al naar huis waren, moest de mobiele eenheid nog twee keer in actie komen. Dat gebeurde onder meer in de buurt van de Gravenstraat, toen duidelijk werd dat daar een pand was gekraakt.

Volgens de politiewoordvoerder heeft de politie de kraakactie geconstateerd, maar zijn de agenten niet naar binnen geweest. De zaak ligt nu bij het Openbaar Ministerie, die eventueel kan bepalen of het pand ontruimd moet worden.

In Zuidoost moest de mobiele eenheid ook ingrijpen, omdat daar twee groepen jongeren de confrontatie met elkaar aangingen. Een woordvoerder laat weten dat de agenten uiteindelijk geen charges hoefden uit te voeren.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938