Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Pand gekraakt in buurt van Dam, kraker hangt met fakkel uit raam

27 april 2024, 22.17 uur · Aangepast 28 april 2024, 19.22 uur · Door AT5

Een pand aan de Gravenstraat in het centrum, niet ver van de Dam, is vanavond gekraakt. De krakers hebben een spandoek uit het raam gehangen. 

Op het spandoek staat de tekst 'geen woning geen koning'. Op beelden die een omstander aan AT5 stuurde is te zien dat een van de krakers met een rode fakkel uit het raam van de woning hangt. Op dat moment staan er meerdere sympathisanten in de straat te applaudisseren en te juichen. 

De politie laat weten van de kraakactie op de hoogte te zijn. Omdat het net gebeurd is, is het nog niet duidelijk of er actie ondernomen kan worden. Rond 22.30 uur stonden er wel meerdere busjes van de Mobiele Eenheid rond het pand opgesteld. 

Een woordvoerder van de krakersgroep zegt dat het pand volgens de groep al vier of vijf jaar leeg staat. Het zou van de eigenaar van een studentenuitzendbureau zijn. Het is een bewuste keuze om het op Koningsdag te kraken. "Het is helemaal kut dat al het geld naar de monarchie gaat."

 

 

Quote

"Ik denk niet dat ze makkelijk binnenkomen, maar ze mogen het proberen"

Woordvoerder krakersgroep

Ze zegt dat er honderd mensen in het pand zijn en nog 150 op straat. De krakers hopen niet dat de ME ingrijpt. "Ik denk niet dat ze makkelijk binnenkomen, maar ze mogen het proberen." Het pand telt vier verdiepingen, volgens haar zijn er genoeg mensen die er willen wonen. "Er zijn vele studenten, vluchtelingen en anderen die woonruimte nodig hebben."

De eigenaar van een naastgelegen restaurant hoopt dat er met de komst van de krakers dan eindelijk iets gebeurt met het pand. Volgens hem is er al jaren niets meer aan gedaan: "Nu ik ze vanochtend heb horen zeggen dat ze het pand gaan opknappen en een beetje opfleuren gaf me dat wel een rustiger gevoel."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938