Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Nieuwe Leliestraat vinden kraakactie prima: "Ik zou het ook doen"

26 september 2023, 18.15 uur · Door Stefan Bunschoten

Een groot deel van de omwonenden van het gekraakte pand aan de Nieuwe Leliestraat in de Jordaan heeft geen problemen met de krakers. Woningcorporatie Ymere, de eigenaar van het pand, zegt juist dat de leegstand het gevolg is van een onveilige situatie. 

Dit weekend maakten de krakers zichzelf bekend. De politie ging langs, maar greep niet in. Sommige buren hebben de krakers al gesproken en zeggen dat het om aardige mensen gaat. "Ik heb gezegd, als je iets nodig hebt, dan hoor ik het wel", vertelt een buurman. 

Quote

"Het staat zes jaar leeg en er gebeurt niks. Vreselijk vind ik het"

Buurman

Hij heeft er begrip voor. "Het staat zes jaar leeg en er gebeurt niks. Vreselijk vind ik het." Een hoogbejaarde buurtbewoner snapt het ook: "Ik zou ook kraken als ik geen woning had. Oh zeker. Wat dacht u dan, dat ik ging lopen tot er wat was? Nee, dan ging ik er in."

Ymere laat weten in gesprek te zijn met de politie over een afspraak om aangifte te doen. Dat kan waarschijnlijk deze of volgende week. Er zitten vier woningen in het pand, die tussen 2017 en 2020 afzonderlijk van elkaar leeg kwamen te staan. Door een verzakkende fundering, asbest en een uitbouw die los scheurt, zou het niet meer veilig zijn om er te wonen. 

April 2024 moet er een start worden gemaakt met een ingrijpende renovatie. De woningcorporatie betreurt dat het werk zo lang op zich heeft laten wachten, maar zegt dat dat komt doordat er ook aan veel andere oude panden gewerkt wordt of gewerkt moet worden. Ymere zou veel verouderde woningen in het centrum bezitten. Als de renovatie van dit pand afgerond is, komen er opnieuw sociale huurders in de vier woningen.

De krakers wilden vandaag zelf niet voor de camera reageren. Een van hen vertelt wel dat er zo'n vijftien krakers binnen zitten, die soms rouleren. Anderen willen vandaag niet naar buiten komen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938