Start van hoofdcontent

Zorg voor elkaar

nl

Jan Willem en Danielle zijn als familie in Zorg voor Elkaar: "Als kind aan huis"

9 mei 2024, 15.00 uur · Aangepast 13.47 uur
Door Luuke Westelaken / AT5 Producties · Foto: AT5

In het programma Zorg voor Elkaar volgen we Amsterdamse huishoudelijke hulpverleners en hun cliënt. In de zesde en laatste aflevering van de serie zien we huishoudelijke hulp Jan Willem Kroonen en Danielle Walst.

AT5

Jan Willem en Danielle hebben een goede band en dat is direct te zien wanneer ze samen zijn.  De twee lachen wat af. Wanneer Jan Willem binnenkomt begint het al. "We beginnen altijd met wat drinken. Ik vraag altijd om een whisky cola, maar ze heeft geen ijsblokjes", grapt hij. Danielle lacht naast hem. 

Jan Willem komt al drie jaar lang elke week bij Danielle over de vloer om te helpen in het huishouden. Hij doet het werk inmiddels al 30 jaar, maar is er toevallig ingerold. "Ik had jarenlang een eigen restaurant. Toen ik stopte had ik geen opleiding en was ik wat ouder. Daarna heb ik rondgekeken en ben ik bij de thuiszorg terechtgekomen."

Quote

"De veelzijdigheid spreekt me aan in het werk. Je moet een kameleon zijn"

Jan Willem Kroonen - thuishulp

Kameleon 

Jan Willem is thuishulp sinds de jaren '90 en het bevalt hem nog steeds erg goed. "De veelzijdigheid spreekt me aan in het werk. Je moet een kameleon zijn. Je moet je makkelijk aan kunnen passen aan de 
verschillende soorten cliënten", legt hij uit.

Het sociale onderdeel van het werk is heel belangrijk voor Jan Willem, maar ook voor zijn cliënten. "Ze kijken vaak de hele dag tv en dan is het fijn als jij even langskomt. Sommige leven daar echt van op. Dat is de reden dat ik het al die jaren heb volgehouden, de dankbaarheid van de klanten."

Jan Willem en Danielle samen aan het werk in huis - AT5
Quote

Danielle heeft een speciaal plekje in mijn hart"

Jan Willem Kroonen - thuishulp

Gezondheidsproblemen

Jan Willem komt nu al meer dan drie jaar lang een keer per week bij zijn client Danielle langs. Door problemen met haar gezondheid, ze heeft onder andere last van COPD, is ze sneller moe en kan het huishouden te veel voor haar zijn. Hulp in het huis is dan ook belangrijk voor haar om te blijven wonen in haar eigen huis. "Het is vooral belangrijk dat er zo min mogelijk stof in huis is, dus stofzuigen en dweilen is essentieel", vertelt Jan Willem.

Jan Willem heeft met veel van zijn cliënten een goede band, maar met Danielle voelt het extra speciaal. "Ik voel me als een kind aan huis. Danielle heeft een speciaal plekje in mijn hart."

Meer horen over de bijzonder band tussen Jan Willem en Danielle? Kijk dan naar de zesde aflevering van Zorg voor Elkaar. 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Zorg voor Amsterdam

Zorg voor elkaar is elke donderdag om 18:00 uur te zien op AT5