Start van hoofdcontent

4 mei

nl

Grote kans op buien tijdens Dodenherdenking, paraplu's niet toegestaan op de Dam

4 mei 2024, 09.12 uur · Aangepast 4 mei 2024, 10.04 uur · Door AT5

De voorbereidingen voor de Nationale Herdenking op de Dam zijn vanochtend in volle gang. Er worden onder meer hekken op en rond het plein geplaatst. Wie zich heeft aangemeld om naar de herdenking te komen, doet er goed aan vanavond een regenjas mee te nemen. Er bestaat namelijk een grote kans op buien rond 20.00 uur. Paraplu's zijn niet toegestaan.

De wegversperringen, waardoor de 10.000 mensen die zich eerder hebben aangemeld heen moeten, werden gistermiddag al neergezet. De entrees staan op het Damrak, het Rokin en de Paleisstraat. Welke entree je als bezoeker moet hebben, hangt af van de plek die je bij de reservering hebt uitgekozen.

De kans is klein dat het vanavond droog blijft tijdens de herdenking. In de loop van de middag trekt een zone met enkele buien noordwaarts over het land, meldt Weeronline. De meest pittige buien zijn halverwege de middag aanwezig. Rond 20.00 uur wordt de meeste en felste regen in Noord-Holland verwacht. Paraplu's, maar ook borden en vlaggen, mogen niet worden meegenomen naar de Dam.

Extra maatregelen

Vanwege 'toegenomen spanningen in de maatschappij', met name als gevolg van het conflict tussen Israël en Hamas, heeft de gemeente besloten om een uitgebreide noodverordening in het leven te roepen. Daarin staan extra regels waar mensen die naar de Dam komen zich aan moeten houden. De noodverordening geldt tussen 15.00 en 21.30 uur.

De belangrijkste regel is dat alleen mensen die zich aangemeld hebben de herdenking kunnen bijwonen. Dat kon tot dinsdag, toen duidelijk werd dat alle beschikbare plekken vergeven waren. Er worden maximaal 10.000 mensen toegelaten bij de Nationale Herdenking, de helft minder dan voorgaande jaren.

AT5 doet vanavond uitgebreid verslag van de Nationale Herdenking op de Dam en de Stille Tocht voorafgaand aan de twee minuten stilte. We volgen de Stille Tocht door de voormalige Joodse Wijk live vanaf 18.15 uur en vertellen de verhalen uit de buurt. Aansluitend volgen we de Nationale Herdenking op de Dam waar om 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden en kransen worden gelegd