Start van hoofdcontent

4 mei

nl

In totaal vijf aanhoudingen rond Dodenherdenking

5 mei 2024, 10.14 uur · Aangepast 14.57 uur · Door AT5

Rondom de Dodenherdenking op de Dam zijn in totaal vijf mensen aangehouden. Dat maakte de politie vanochtend bekend. Inmiddels zijn ze allemaal weer vrij.

AT5 / Luuk Koenen

Vier van de vijf aanhoudingen vonden tijdens de plechtigheid op de Dam plaats. Tijdens de twee minuten stilte hoefde de politie niet in te grijpen.

Gisteravond werd al duidelijk dat de politie een 53-jarige Amstelvener had aangehouden. Vlak voordat de twee minuten ingingen haalde de man een spandoek tevoorschijn waarmee hij aandacht wilde vragen voor de politieke situatie in Oeganda.

Politieagenten wisten de man weg te leiden van de Dodenherdenking en vervolgens aan te houden. Volgens de politie verstoorde de actie niet de stilte.

Vanochtend laat de politie weten dat er kort daarna nog twee personen met de Oegandese nationaliteit zijn aangehouden. Volgens de politie hoorden beiden bij de man die het spandoek wilde laten zien. De drie werden iets voor middernacht vrijgelaten.

TikTok-stream

Kort na het stiltemoment werd een 24-jarige man uit Nijmegen aangehouden. De man zou op een TikTok-livestream 'uitingen hebben gedaan waardoor het vermoeden ontstond dat hij mogelijk voor een verstoring zou kunnen zorgen', meldt de politie. Ook deze man zit inmiddels niet meer vast.

Eerder op de zaterdag werd een 41-jarige man opgepakt omdat hij op social media opruiende berichten zou hebben geplaatst. Volgens De Telegraaf en Het Parool zou het gaan om Rachid El Ghazaoui, beter bekend als rapper Appa. De man werd iets voor middernacht vrijgelaten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938