Start van hoofdcontent

Stad

nl

Scholieren in Zuid maandenlang geteisterd door straatrovers: "Niet iedereen durft aangifte te doen"

11 mei 2024, 10.00 uur · Aangepast 11 mei 2024, 10.41 uur · Door Jimmy Miltenburg

De schrik zit er bij scholen en scholieren in Zuid goed in na een aantal brutale straatroven. In samenwerking met het stadsdeel en de politie is de afgelopen maanden geprobeerd de rust te herstellen. Vanaf dit schooljaar werd er namelijk een serie incidenten gemeld waarbij scholieren op intimiderende wijze spullen en geld moesten afgeven. 

Foto ter illustratie - NH Media

In november vorig jaar werd duidelijk dat leerlingen van het Vossius Gymnasium doelwit waren van overvallers. Enkele weken later bleken ook scholieren van andere middelbare scholen slachtoffer. Over exacte cijfers kan de politie niks zeggen en daarbij ligt het aantal overvallen vermoedelijk hoger dan dat er gemeld is.

“We hebben nu een aantal zaken in onderzoek en we denken dat er meer zaken zijn en meer straatroven zijn gepleegd", vertelde Olav Brink van de politie Amsterdam toen. "We kunnen ons voorstellen dat aangifte doen best wel spannend is, maar wij willen deze verdachten ook opsporen en aanhouden, want we nemen dit heel serieus."

Verdachten opgepakt

De politie, het stadsdeel en de schoolbesturen maakten het terugbrengen van rust rondom de scholen tot een prioriteit. De politie heeft onlangs twee jonge verdachten aangehouden die op heterdaad betrapt zijn tijdens het uitvoeren van een straatroof.

De jongens waren 15 en 16 jaar oud en zaten op een lichtblauwe fatbike. Ze kwamen overeen met het signalement dat doorgegeven werd door slachtoffers van straatroven in het stadsdeel. 

Betaalverzoek

De incidenten waren impactvol voor de scholieren die slachtoffer werden. Bij de straatroven werden veelal mobiele telefoons, geld of draadloze oortjes buitgemaakt. Opvallend was ook dat de politie in januari sprak over een andere methode. Hierbij ging het niet om spullen, maar werden slachtoffers ter plekke gedwongen om een betaalverzoek over te maken.

"Vervolgens vragen ze aan de jonge slachtoffers om hun telefoon te laten zien met daarop hun bankrekening", omschreef Olav Brink de situatie destijds. "Als daaruit blijkt dat er voldoende geld op staat, dan belt de verdachte een geldezel op om te zorgen dat die een tikkie stuurt. De jonge slachtoffers worden vervolgens onder druk gezet om ter plekke dat geld over te maken."

Quote

"Het vermoeden ontstaat dat het een kleine groep daders was die verantwoordelijk was voor het hoge aantal straatroven de afgelopen periode"

woordvoerder Politie Amsterdam

In januari hield de politie al vijf verdachten aan op verdenking van betrokkenheid bij één of meerdere straatroven in Zuid. Het ging toen om twee straatrovers en drie minderjarige meisjes die ervan werden verdacht als ‘geldezel’ te hebben gefungeerd.

Van de straatroven was het stadsdeel vervolgens, ondanks die aanhoudingen in januari, nog enkele weken niet verlost. Er vonden nog steeds incidenten plaats rondom diverse middelbare scholen. Daar kwam direct een einde aan, na de aanhouding van de twee verdachten op de lichtblauwe fatbike. Daarna zijn geen nieuwe incidenten gemeld.

Of het al die tijd is gegaan om een georganiseerde groep of een bende, daar wil de politiewoordvoerder niet in mee gaan. “Het vermoeden ontstaat bij de politie dat het, nu nieuwe incidenten uitblijven, een kleine groep daders was die verantwoordelijk was voor het hoge aantal straatroven de afgelopen periode.”

Rust

Bij verschillende schoolbesturen is de teruggekeerde rust ook merkbaar. Sommige scholen hebben helemaal niet te maken gehad met leerlingen die slachtoffer werden van straatroven, anders was dat dus bij het Vossius. 

Zij gingen samen met straatcoaches en politie in zee om de straten rondom de school veiliger te krijgen - en dat lukte. “Op en rondom het Vossius Gymnasium is het de afgelopen maanden heel erg rustig geweest”, aldus rector Susan Zandbergen. “Er hebben zich geen nieuwe incidenten voorgedaan. Het lijkt erop alsof de verhoogde alertheid in de omgeving van de school ertoe heeft geleid dat het probleem na november vorig jaar zich heeft verplaatst.”

Quote

"We staan klaar en werken hard aan de veiligheid in ons stadsdeel"

Bart Vink - stadsdeelvoorzitter Zuid

De verhoogde alertheid daar, maar ook in andere delen van het stadsdeel werpen zijn vruchten af, ziet ook stadsdeelvoorzitter Bart Vink. “Ten opzichte van het begin van dit jaar zien we dat het over de gehele linie rustiger is geworden rond de scholen”, geeft hij aan. “Maar we blijven alert op dit onderwerp en werken we achter de schermen actief samen met politie, de scholen en onze partners in de buurt. We staan klaar en werken hard aan de veiligheid in ons stadsdeel. Ook voor de vele scholieren.”

Impact

In de periode dat er veel straatroven plaatsvonden leverde het stadsdeel nazorg aan slachtoffers en begeleiding aan verdachten. De impact van de roven was, zo weet de politie, groot. Ze weten dat niet alle incidenten gemeld zijn, aangezien niet alle slachtoffers zich hebben durven melden. Niet bij de politie, maar ook niet bij hun ouders. De politie roept slachtoffers en getuigen daarom op om - ook nu er verdachten zijn aangehouden - zich alsnog te melden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938