Start van hoofdcontent

ontruiming stopera

nl

Demonstrant die bij Stopera werd aangehouden voor gooien van stenen bleek voedsel te gooien

18 mei 2024, 10.43 uur · Aangepast 18 mei 2024, 15.17 uur · Door AT5

De demonstrant die gisteren door de politie werd aangehouden omdat hij stenen zou hebben gegooid naar politiepaarden en de ruiters bleek dat niet te hebben gedaan. Een woordvoerder van de politie laat aan AT5 weten dat man wel daadwerkelijk iets gooide, maar dat het ging om voedsel. Hij werd gisteravond daarom weer vrijgelaten.  

Inter Visual Studio

Gisteravond drong een groep van zo'n 200 pro-Palestina demonstranten de Stopera binnen om duidelijk te maken dat ze het niet eens waren met het besluit van de driehoek - burgemeester, justitie en politie - om bij eerdere demonstraties in te grijpen. De groep kreeg van de driehoek de gelegenheid om te speechen, maar moest daarna vertrekken. Een enkeling weigerde dit, waarop de politie de demonstranten met geweld het gebouw moest uitzetten.

Bij die ontruiming werd een man gearresteerd. De politie meldde gisteren dat hij stenen zou hebben gegooid naar de agenten te paard. AT5 kreeg echter geluiden binnen dat de man helemaal geen stenen zou hebben gegooid, maar simpelweg een broodje. Navraag bij de politie maakt duidelijk dat de man inderdaad geen stenen had gegooid. Volgens de woordvoerder ging het om 'voedsel', of het daadwerkelijk een bammetje was kon niet worden bevestigd. 

Zo verliep de ontruiming gisteravond:

AT5

Hoe het kan dat het vliegende voedsel door de agenten werd aangezien voor een steen kwam volgens de woordvoerder door de 'hectische situatie'. "Hij is aangehouden omdat de indruk bestond dat hij met stenen gooide." Na zijn arrestatie deed de politie onderzoek en daaruit bleek dat het niet om stenen ging. Hij werd daarom vrijgelaten en is ook geen verdachte meer. 

Plotselinge demonstratie

De groep demonstranten die gisteravond de Stopera binnendrong, deed dat onaangekondigd. De actievoerders bestonden uit een gedeelte van de demonstranten die eerder op de dag plotseling meerdere tenten hadden opgezet op de binnenplaats van de Oudemanhuispoort, een van de locaties van de UvA. 

De groep kwam rond 16.00 uur op het terrein waarna de uitgangen direct werden geblokkeerd. Het kwam ook kortstondig tot een confrontatie met de politie, waarbij agenten met wapenstokken op demonstranten insloegen toen de demonstranten door een linie van agenten probeerden te breken die een ingang beveiligden. 

AT5

Onder begeleiding van de politie verlieten alle demonstranten iets voor 19.00 uur het terrein. De UvA liet in eerste instantie weten dat zij aangifte gingen doen van huisvredebreuk en erfvredebreuk, maar omdat de demonstranten zijn vertrokken is dat uiteindelijk toch niet gedaan. Er is geen schade aan het terrein ontstaan door de demonstratie.

Richting de Stopera

Een gedeelte van de demonstranten liep door richting de Stopera, zo'n kleine 500 meter verderop. Ze drongen het stadhuis binnen via de hoofdingang die ook wordt gebruikt als ingang voor de Nationale Opera en Ballet en daarom nog open was. De demonstranten hielden een zogenoemde sit-in en er werd gespeecht. 

Nadat de politie het gebouw had ontruimd probeerden sommigen om opnieuw naar binnen te komen, maar al om al bleef het daarna rustig. De man waarvan agenten dachten dat hij met stenen had gegooid was de enige aanhouding. 

Vanwege de demonstratie van gisteren heeft de UvA besloten om vandaag vanaf 17.00 uur alle gebouwen uit voorzorg te sluiten. Ook de universiteitsbibliotheek gaat dan dicht. De UvA laat weten het 'heel vervelend' te vinden voor studenten die in aanloop naar de tentamenweek een studieplek wilden hebben. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938