Start van hoofdcontent

Politiek

nl

DENK wil kamervoorzitter Bosma 'ongewenst verklaren' bij herdenkingen

19 mei 2024, 12.43 uur · Door AT5

Gemeenteraadsleden gaan aankomende donderdag met elkaar in debat over de vraag of Kamervoorzitter Martin Bosma 'ongewenst' verklaard moet worden bij herdenkingen in de stad. Het debat vindt plaats op verzoek van DENK-fractievoorzitter Sheher Khan.

AT5 / Luuk Koenen

Khan wijst op de bezwaren van onder meer linkse activisten tegen de aanwezigheid van PVV'er Bosma op 4 mei op de Dam.  Hij verwijst ook naar dit artikel in de Volkskrant, waarin ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ongemak zei te voelen bij de aanwezigheid van Bosma. 

Volgens Khan heeft Bosma zich naast 'antisemitisch gedachtegoed' ook schuldig gemaakt aan 'xenofobie, anti-zwart racisme, anti-moslim racisme en extreemrechts gedachtegoed'. "De aanwezigheid van de heer Bosma in de functie van voorzitter van de Tweede Kamer bij herdenkingen dient zo spoedig mogelijk als ongewenst verklaard te worden. Het is aan de raad, het hoogste politieke orgaan, om zich hierover uit te spreken", vindt het raadslid.

De woordvoerder van Bosma zei eerder tegen de Volkskrant dat Bosma door de Tweede Kamer als voorzitter gekozen is en dat hij namens de gehele Tweede Kamer aanwezig was op de Dam. Hij zou de rol 'knetterneutraal' invullen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938