Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) niet aanwezig bij herdenking Februaristaking

20 februari 2024, 14.15 uur · Aangepast 21 februari 2024, 10.51 uur · Door AT5

Martin Bosma, voorzitter van de Tweede Kamer en PVV'er, is zondag niet aanwezig bij de herdenking van de Februaristaking op het Jonas Daniël Meijerplein. De organisatie laat aan AT5 weten dat Bosma zelf heeft besloten om niet te komen. Meerdere organisaties hadden een oproep gedaan om zijn uitnodiging in te trekken, volgens het comité komt het niet daardoor. 

AT5

Op 25 februari wordt op het Jonas Daniël Meijerplein de Februaristaking herdacht. Op die dag in 1941 legden tienduizenden Amsterdammers het werk neer en gingen ze de straat op om te demonstreren tegen de Duitse bezetter. Het was een spontane reactie op de razzia's van de nazi's tegen Joodse Burgers. De Februaristaking was het eerste en enige massale en openbare protest tegen de Jodenvervolging in bezet gebied. 

Oproepen om niet te laten komen

Voor de herdenking bij de Dokwerker worden altijd de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer uitgenodigd om een krans te leggen bij het monument. Meerdere organisaties zoals Platform Stop Racisme & Fascisme en Mokum tegen Fascisme riepen het comité Februaristaking op om PVV'er Martin Bosma niet te laten komen. Ook stond er in Het Parool een groot opinieverhaal met dezelfde oproep.

"Zijn partij staat voor alles waar de stakers tegen in het geweer kwamen. De PVV roept op tot de deportatie van Marokkaanse Nederlanders, het sluiten van de grenzen en wil de gerechtelijke macht aan banden leggen", werd er geschreven in het stuk. 

'Een persoon wordt niet uitgenodigd'

Het comité van de herdenking Februaristaking laat weten dat Bosma enkele weken geleden zich al had afgemeld en dat er een vervanger aanwezig gaat zijn. Wel wil de organisatie duidelijk maken dat 'de voorzitter van de Tweede Kamer is uitgenodigd, niet de heer Bosma op persoonlijke titel'. De woordvoerder van Martin Bosma laat weten dat de agenda van de Kamervoorzitter het niet toelaat om bij de herdenking aanwezig te zijn, als dat wel het geval was geweest was hij als voorzitter aanwezig geweest. 

Bosma was overigens zowel in 2022 als 2021 al bij de herdenking aanwezig. Hij was namelijk de ondervoorzitter voor Kamervoorzitters Khadija Arib en Vera Bergkamp, die destijds beiden niet bij de herdenking aanwezig konden zijn.

Naast de voorzitters van de beide Kamers, is ook het Amsterdamse stadsbestuur uitgenodigd om een krans te leggen bij de herdenking. De herdenking van de Februaristaking is zondag om 16.45 uur te volgen op AT5. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938