Start van hoofdcontent

Stad

nl

Emancipatiemarkt in Nieuw-West: "Mannen moeten koken en vrouwen kunnen werken"

21 mei 2024, 13.00 uur · Door Sam Goutbeek & Philippine Bulsing

Een markt speciaal voor de emancipatie van vrouwen gisteren op Plein '40-'45: Vrouwen Veerkracht Verenigd. Op de markt staan met vrouwen die hun eigen producten verkopen, 'de meidenbus' helpt jonge vrouwen in hun carrière en op het podium werd de hele dag opgetreden.  Met uitzondering van een enkele man is het plein geheel gevuld met vrouwen. 

Voor een groot portret van koning Willem-Alexander en koningin Maxima toont een filografie-kunstenares haar werk. "De organisatie vroeg me om hier te staan. Ik laat zien dat ik zelf als vrouw kan werken en dingen kan maken." Ze wil dat voorbeeld ook voor anderen zijn. "Vrouwen moeten naar buiten, hun ding doen. Laat die mannen maar eens koken."

En dat standpunt heeft zij niet als enige. Er staan kraampjes van zelfstandige vrouwen die hun eigen beautyproducten verkopen, maar ook een stichting tegen huiselijk geweld en mensen die werken in de schuldhulpverlening. 

 

Bezoekers van de emancipatiemarkt op Plein '40-'45 - AT5

Alles staat dus hier in het teken van de kracht van het vrouw zijn. Medeorganisator Fatima Zohra Aidani van vereniging Plein '40-'45 vindt het mooi dat zij in Nieuw-West het goede voorbeeld mag geven. Want dat is nodig volgens haar. "Het is niet alleen een kwestie in Nieuw-West, maar de situatie voor ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is van heel de wereld. Wij wonen nu eenmaal hier, daarom besteden we hier in deze buurt aandacht aan. Het is voor vrouwen in heel Nederland belangrijk om een sterke positie te hebben. Met dit evenement geven wij een voorbeeld."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938