Start van hoofdcontent

Stad

nl

Europese verkiezingen 2024: GroenLinks-PvdA opnieuw grootste in de stad, maar levert wel in

9 juni 2024, 23.00 uur · Aangepast 08.29 uur · Door Kelly Leewis

De Amsterdamse uitslag is bekend. GroenLinks-PvdA is overtuigend de grootste in de stad. De linkse partij kan op 37,4 procent van de stemmen rekenen. De nummer twee, D66, volgt op grote afstand. Dat blijkt uit de voorlopige einduitslag van de Europese verkiezingen.

AT5 / Luuk Koenen

GroenLinks-PvdA krijgt 37,4 procent van de stemmen. Dat is  6,7 procent minder dan bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019. De PVV behaalt in vergelijking met de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement daarentegen winst. Zij gaan van 1,9 procent naar 7,2 procent.

Ook Volt en PvdD deden het helemaal niet slecht. Volt verdubbelt ruim van 4,6 procent naar 10,7 procent. De Partij voor de Dieren gaat van 6,8 procent naar 11,2 procent en maakt daarmee de top drie compleet. 

Nieuwkomer NSC krijgt slechts 1,6 procent van de stemmen. Zij leveren daarmee flink wat in vergeleken met de laatste Tweede Kamerverkiezingen, toen behaalde zij nog 6,6 procent van de stemmen. Ook de VVD levert in. Zij gaan van 11,6 procent van de stemmen naar 8,2 procent. 

Opkomst 

Op 6 juni kon heel Nederland zijn stem uitbrengen voor de verkiezingen van het Europees Parlement. In Amsterdam was de opkomst 46,9 procent en dat is meer dan de opkomst bij de vorige Europese verkiezingen in 2019. Toen ging 45 procent van de Amsterdammers naar de stembus.  Wat opvalt: de opkomst is ook hoger dan die bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Toen ging 46,9 procent stemmen. Dat is volgens de gemeente voor het eerst.

Naast de verkiezingen voor het Europees Parlement konden Amsterdammers dit jaar ook stemmen voor het referendum over de hoofdgroenstructuur. 59,1 procent stemde tegen de plannen van de gemeente. De gemeenteraad neemt over iets meer dan twee weken een beslissing over wat er met de uitslag gedaan gaat worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938