Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vuilniswagens maken reclame voor Europese verkiezingen

22 mei 2024, 21.53 uur · Door AT5

Om extra aandacht te vragen voor de Europese verkiezingen en het referendum over de hoofdgroenstructuur zijn er honderd vuilniswagens met tekst beplakt. Ook rijdt er sinds 6 mei een 'verkiezingstram' door de stad. 

AT5

Dat schrijft burgemeester Halsema in een brief aan raadsleden over de voorbereiding van de verkiezingen. Net als bij vorige verkiezingen hangen er ook allerlei poster en schermen in de stad.  

Er mogen 612.694 Amsterdammers gaan stemmen voor het Europees Parlement. Voor het referendum zijn er  724.818 stemgerechtigden, dat komt omdat niet iedereen in Amsterdam voor het Europees Parlement mag stemmen.

De Rai is op 6 juni bezet, dus het grootschalig tellen van de stemmen zal in de Centrale Markthal van het Foodcenter aan de Jan van Galenstraat plaatsvinden. "In vergelijking  met bijvoorbeeld de Rai heeft de Centrale Markthal minder ervaring met grote evenementen. Dit betekent dat we zelf meer de vinger aan de pols zullen houden", schreef Halsema in een vorige brief in maart.

De voorlopige uitslag van de Europese verkiezingen wordt nog niet op 6 juni bekend, omdat de verkiezingen meerdere dagen duren.  Op maandag 10 juni 2024 weet het Gemeentelijk Stembureau de uitslag wel. De definitieve voorlopige uitslag van het referendum over de Hoofdgroenstructuur wordt uiterlijk zaterdag 8 juni naar buiten gebracht.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938