Start van hoofdcontent

Stad

nl

Publiek zwaar geschokt door incident Dam

4 mei 2010, 23.16 uur · Aangepast 5 mei 2010, 12.54 uur

De omstanders die het incident op de Dam meemaakten zijn zonder uitzondering zwaar geschokt.

"Ik hoorde iemand schreeuwen en toen vielen alle mensen om als dominostenen. Ik sta te trillen op mijn benen, ik dacht dat er weer zoiets gebeurde als op Koninginnedag''. Dat zei de 11-jarige Faissel, die samen met twintig tot 25 andere leerlingen van de Amsterdamse Weekendschool vooraan stond bij de herdenking op de Dam. De kinderen werden tegen de hekken gedrukt. Een jongetje werd door de Amsterdamse korpschef Bernard Welten weggedragen, andere kinderen werden door EHBO' ers naar ambulances gebracht. Volgens een agent ter plekke zouden er twintig lichtgewonden zijn gevallen. Een persoon zou zware verwondingen hebben opgelopen.

Een van de getuigen zegt dat er een man die verkleed was als orthodox jood plotseling begon te schreeuwen. De politie heeft de bewuste persoon inmiddels gearresteerd. Het blijkt om een man met een crimineel verleden te gaan.

UPDATE: Inmiddels is duidelijk dat er tientallen gewonden zijn gevallen. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben een aantal van hen bezocht.