Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opnieuw ernstig geweld tegen homo

28 juli 2010, 13.31 uur · Aangepast 21 november 2011, 12.05 uur

Opnieuw is een homoseksuele man ernstig mishandeld vanwege zijn geaardheid.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie tegen AT5. In de nacht van vrijdag op zaterdag 24 juli werd het slachtoffer door twee mannen in elkaar geslagen in de Reguliersdwarsstraat. Volgens een ooggetuige werd hij daarbij onder meer met gebroken glas in zijn gezicht geslagen.

Het slachtoffer is een Engelsman. Hij hield een snee in zijn gezicht en een flinke bult op zijn hoofd over aan de mishandeling, aldus het OM. De twee verdachten zijn 22 en 27 jaar en komen uit Amsterdam. Hen wordt poging tot zware mishandeling ten laste gelegd. Mocht daadwerkelijk vast komen te staan dat het om homohaat gaat, dan zal het OM een strafverzwaring eisen. Er wordt nog onderzoek gedaan naar een mogelijke derde verdachte.

Het afgelopen jaar is het aantal meldingen van homogerelateerd geweld toegenomen. Vorige maand werd op de Westermarkt nog een bijeenkomst gehouden tegen homogeweld. Naar aanleiding van een AT5-reportage over een homostel in West dat wordt geterroriseerd, heeft burgemeester Eberhard van der Laan beloofd hard te zullen optreden.

Het COC laat in een persbericht weten dat het de laatste dagen regelmatig telefoontjes heeft gekregen van mensen die zich de afgelopen tijd uitgescholden, geïntimideerd of psychologisch mishandeld voelen, met name in West, maar ook elders in de stad.