Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM wil miljoenen van gevluchte Saban B.

13 september 2010, 13.43 uur · Aangepast 14 september 2010, 01.55 uur

Justitie eist ruim 3,3 miljoen euro terug van de naar Turkije gevluchte vrouwenhandelaar Saban B.

Ook vijf handlangers die deel uitmaakten van de bende van Saban moeten van justitie geld terugbetalen. Zo eist het Openbaar Ministerie (OM) van Sabans broer Hasan ruim 2,9 miljoen euro. De vier anderen worden aangeslagen voor bedragen van ruim 8,5 ton tot 1,9 miljoen euro.

De ontnemingseisen van het OM komen volgende week maandag aan bod bij de rechtbank in Almelo. De vorderingen worden gedaan in het kader van de 'pluk-ze-wet', op basis waarvan justitie geld kan terugeisen dat is verdiend met criminele activiteiten.

Saban B. wordt in Nederland verdacht van niets ontziende vrouwenhandel. Hij werd daarvoor tot 7,5 jaar cel veroordeeld. De mensenhandelaar vluchtte vorig jaar september naar Turkije toen het gerechtshof in Arnhem zijn hechtenis schorste, zodat hij zijn pasgeboren baby kon zien.

Saban B. werd afgelopen februari opgepakt in de Zuid-Turkse badplaats op verdenking van mishandeling en afpersing van een oude compagnon. De Turkse justitie eist mogelijk een gevangenisstraf van zeven tot vijftien jaar tegen Saban B. vanwege mishandeling en afpersing. De Turkse rechter stelde de in Nederland veroordeelde mensenhandelaar op vrije voeten, nadat er een bedrag van 16.000 euro werd betaald. B. mag Turkije niet verlaten en moet zich om de vijftien dagen melden. Deze rechtszaak tegen hem wordt op 12 oktober voortgezet.