Start van hoofdcontent

Politiek

nl

West ziet geen heil in preventief fouilleren

20 oktober 2010, 10.57 uur · Aangepast 21 oktober 2010, 11.59 uur

Stadsdeel West ziet geen heil in preventief fouilleren. De deelraad van het stadsdeel heeft dat dinsdagavond besloten naar aanleiding van een motie van GroenLinks.

De deelraad erkent dat stadsdeel West kampt met overlast en criminaliteit. De recente gewapende overvallen en de gebeurtenissen van het laatste half jaar in en rond de Jan van Galenstraat, Bos en Lommerweg en Jan Evertsestraat laten dat volgens de raad zien. Burgermeester Van der Laan wil preventief fouilleren inzetten om overvallen en overlast in West aan te pakken. Toch ziet een meerderheid van de stadsdeelraad dit niet zitten.

"Preventief fouilleren is een grote inbreuk op de privacy van burgers in West. Daarnaast is het over het algemeen weinig effectief en een zeer inefficiënt gebruik van politiemiddelen. Bovendien is preventief fouilleren het verkeerde middel voor de specifieke situatie in West. Het rapport ‘wapenincidenten en preventief fouilleren’ van beleidsonderzoek en adviesbureau IVA bevestigt dat een gerichte aanpak van de wapenincidenten in de hotspot gebieden in Amsterdam West effectiever is dan preventief fouilleren", aldus GroenLinks woordvoerder Sven Meeder.

De motie van GroenLinks draagt raadsvoorzitter Edward Vos op om het standpunt van het stadsdeel over te brengen aan het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad.

De PvdA in West heeft overigens tegen de motie gestemd. De partij vindt de motie "een klap in het gezicht van de ondernemers in West, die kort geleden te maken kregen met gewapende overvallen. Wij zijn ook niet dol op cameratoezicht en preventief fouilleren. Maar als het nodig is, dan is het nodig.” Ook vinden de sociaaldemocraten de motie een vorm van symboolpolitiek, aangezien de beslissing niet binnen de bevoegdheden van een stadsdeelraad ligt.

Een woordvoerder van burgemeester Van der Laan laat aan AT5 weten dat het standpunt van stadsdeel West niets afdoet aan de plannen van de gemeente: "Er ligt nu een voorstel met betrekking tot preventief fouilleren in West. Zoals het er nu uitziet, zien we geen reden om hiervan af te wijken."

Eerder namen GroenLinks wethouders Maarten van Poelgeest en Andrée van Es, en wethouders Dirk de Jager en Hetty Welschen in West al afstand van het voornemen tot preventief fouilleren in Amsterdam West. De VVD is juist voorstander van de maatregel.

Vanavond beslist de gemeenteraad over het aanwijzen van stadsdeel West als veiligheidsrisicogebied. Deze status is noodzakelijk om preventief fouilleren in West mogelijk te maken.