Start van hoofdcontent

Stad

nl

Makers razziafoto: "Grove manier nodig"

3 december 2010, 18.41 uur · Aangepast 4 december 2010, 15.20 uur

De makers van de razziafoto op Indymedia hebben een verklaring geplaatst op de activistensite.

Ze noemen zichzelf De Knutselaars en leggen uit: "Wij hebben deze fotofuck/poster gemaakt, omdat wij het schokkend vinden dat Amsterdam, met aan het hoofd de Driehoek, het normaal vindt om ordinaire (naar de 2e wereldoorlog ruikende) razzia’s in Amsterdam te houden."

De makers verwijzen daarbij onder meer naar een politie-inval tijdens een Afrikaans feest in café Het Vervolg in Zuidoost in juni 2007, waarbij 35 illegalen werden opgepakt.

Maar het gaat De Knutselaars om het hele veiligheidsbeleid. "Preventief fouilleren, snerpend geluid om pubers van de straat te weren, camera bewaking, zware repressie bij studentenprotesten, de voetbalwet die wordt ingezet tegen hangjongeren en ga zo maar door. [...] Deze praktijken hebben ons tot de conclusie doen komen om door middel van een zogenaamde fotofuck op zeer grove manier aandacht te vragen over wandaden van de staat. Onzes inziens is Amsterdam ondertussen een politiestad aan het worden met burgemeester law & order aan het roer."

Het Centrum Informatie en Documentatie over Israël reageerde vrijdag woedend op de foto, waarop de gezichten van Van der Laan, korpschef Bernard Welten en hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar zijn gefotoshopt in een foto van een razzia. Van der Laan noemde het beneeden alle peil.

Indymedia kwam vorige maand ook al in het nieuws. Toen werden er op de site vernielingen bij verschillende antikraakbureaus opgeëist. De razziafoto heeft niets met de strijd tegen het kraakverbod te maken, zo schrijven De Knutselaars. "Hoewel krakers ook sinds 1 oktober verboden zijn verklaard, is deze doelgroep vaak mondig en strijdvaardig genoeg om hier iets aan te doen. De dagelijkse jacht op mensen zonder papieren is echter een heel andere strijd."