Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studie afgelopen, toch gratis met OV

7 maart 2011, 19.31 uur · Aangepast 8 maart 2011, 11.34 uur

Het blijkt voor afgestudeerde studenten gewoon mogelijk om met hun OV-chip te blijven reizen.

Studenten die klaar zijn met hun studie, moeten hun studentenkaart om laten zetten naar een gewone OV-chipkaart. Maar omdat dat omzetten niet automatisch gebeurt, kunnen ze gewoon nog maanden gratis blijven reizen.

Het probleem zit als volgt in elkaar. Studenten geven bij DUO, de Dienst Uitvoering en Onderwijs, aan dat ze hun OV niet meer nodig hebben. DUO verwerkt dit. Maar in plaats van dat de kaart automatisch wordt geblokkeerd, moeten studenten dat zelf doen. En dat doet lang niet iedereen.

AT5 sprak twee studenten die ontdekten dat ze nog gewoon gratis konden reizen, nadat ze hun OV-kaart en studiefinanciering hadden opgezegd.

In een reactie laat het bedrijf achter de Studenten-OVchipkaart weten dat deze twee studenten heel veel geluk hebben gehad, maar dat dat maar van korte duur zal zijn. Ze zijn namelijk druk bezig alle kaarten van oud-studenten te blokkeren op het moment dat ze gestopt zijn met hun studie.

Het is niet de eerste blunder met de OV-chip. Eerder bleek dat bij twee oplaadpunten je gratis je saldo kon opwaarderen. Ook is er verwarring welke OV-chippaal van de NS is en welke van het GVB.