Start van hoofdcontent

Stad

nl

Agent 'Spiegelgracht' eerder veroordeeld

21 juli 2011, 19.23 uur · Aangepast 24 juli 2011, 14.28 uur

Fred B., de agent die op de Spiegelgracht de 31-jarige Michael Koomen doodschoot, blijk eind jaren 90 te zijn veroordeeld voor mishandeling.

Dat bevestigen zeer betrouwbare bronnen aan AT5. Fred B. kreeg in oktober 1997 een voorwaardelijke celstraf en een geldboete opgelegd. Of hij ten tijde van het delict in functie was als agent, is niet duidelijk. Een aantal jaren later zou B. opnieuw betrokken zijn geweest bij een zaak waar geweld een rol speelde.

Woensdag werd bekend dat de ouders van Michael Koomen aangifte van moord hebben gedaan tegen B. Op 14 mei raakten leden van de Amstelveense voetbalclub RKAVIC in gevecht met de agent. Die loste enkele schoten waardoor Koomen om het leven kwam. Twee anderen, onder wie Koomens 28-jarige broer Nick, raakten gewond. Het hele incident is opgenomen door beveiligingscamera's. Na het zien van die beelden besloten de ouders aangifte te doen.

De vraag is in hoeverre B.'s eerdere veroordeling een rol zal spelen in die zaak. Volgens advocaat Jeroen Soeteman, die de familie Koomen bijstaat, speelt B.'s verleden vreemd genoeg helemaal geen rol in het onderzoek dat de Rijksrecherche doet naar de gebeurtenissen op 14 mei. Dat onderzoek is binnenkort voltooid.