Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Demoverbod bij monument op de Dam'

31 mei 2012, 14.15 uur · Aangepast 12 juni 2012, 15.33 uur

Burgemeester Van der Laan heeft in een brief aan de gemeenteraad aangekondigd dat gemeente, politie en justitie willen kijken of het mogelijk is demonstraties bij het Nationaal Monument op de Dam te verbieden.

Aanleiding is een recente manifestatie van de groep Sharia4Holland, aldus Van der Laan.

Een stuk of vijf aanhangers van Sharia4Holland kwamen vrijdag bijeen bij het Nationaal Monument. In een toespraak adviseerde één van hen Geert Wilders lering te trekken 'uit het geval van Theo van Gogh'. Hij werd later opgepakt en moet zich volgende maand voor de rechter verantwoorden voor bedreiging.

Van der Laan noemt het wrang 'dat het Nationaal Monument op de Dam, dat symbool staat voor de slachtoffers van onderdrukking, de vrijheid en voor diegenen die zijn opgestaan voor gerechtigheid, gebruikt wordt voor een dergelijke manifestatie'. Gemeente, politie en justitie vinden 'dat een manifestatie die tot wanordelijkheden kan leiden zich niet verdraagt met de waardigheid' van het monument.

Uit een brief van de politie blijkt dat er meerdere agenten bij de bijeenkomst waren die moesten optreden wanneer Shariah4Holland-aanhangers iets strafbaars deden of zeiden. Dat bleek lastig te beoordelen, mede door 'hun niet eenvoudig te begrijpen zinsopbouw en woordgebruik' De politie filmde de bijeenkomst wel en justitie oordeelde later op basis van de gemaakte beelden dat er sprake was van een strafbare tekst. Daarom werd de verdachte pas enkele dagen later opgepakt.

Uit de brief van de politie blijkt verder dat zij van plan was om voorman Fouad Belkacem van Shariah4Belgium (de Belgische tegenhanger van Shariah4Holland) op te pakken als hij zich in Amsterdam zou vertonen. Hij had namelijk gesuggereerd dat hij naar Nederland zou komen om te spreken op een conferentie, maar deed dat uiteindelijk via de webcam. De man wordt gezocht door Marokko en staat internationaal gesignaleerd.