Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van Dalen eist 2 miljoen van stadsdeel

30 juni 2012, 14.22 uur · Aangepast 2 juli 2012, 11.42 uur

Voormalig VVD-raadslid Frank van Dalen eist twee miljoen euro schadevergoeding van stadsdeel Centrum.

Hij wil dit ter compensatie voor geleden schade tijdens een conflict met het stadsdeel over drie panden aan de Prins Hendrikkade. Dit meldt Het Parool.

Van Dalen raakte in november 2011 in opspraak toen het stadsdeel meldde dat hij in de drie panden een illegaal hotel runde. Hij vond dat hij slechts eigenaar was van het pand en niet de exploitant, en dat de panden als appartementen voor een korte duur (shortstay) werden verhuurd. Hij wilde er appartementen maken en die verkopen. Doordat de bestemming op de panden werd gewijzigd, viel dat plan in duigen.

De ombudsman heeft geoordeeld dat het stadsdeel Centrum fouten heeft gemaakt in de ruzie met Van Dalen. Het stadsdeel verleende toestemming om het pand te verbouwen tot appartementen, maar had een woonbestemming voor het pand nooit toe mogen staan. Toen Van Dalen vervolgens besloot er dan maar een hotel van te maken, verleende het stadsdeel hier óók geen toestemming voor.

Ook rekent de ombudsman het Centrum aan dat nooit is geprobeerd een oplossing te vinden en vindt hij dat Van Dalen reputatieschade heeft opgelopen omdat het stadsdeel het conflict in reactie op vragen van de media eenzijdig belichtte. Uiteindelijk zag Van Dalen zich genoodzaakt op te stappen.