Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Balie laat hanen in leven

27 november 2012, 23.26 uur · Aangepast 28 november 2012, 10.23 uur · Foto: Frank Buis/AT5

In debatcentrum De Balie zijn dinsdagavond tijdens een thema-avond over vlees tóch geen hanen geslacht op het podium

Aanvankelijk was De Balie van plan om tijdens de speciale thema-avond Abattoir De Balie twee hanen om te brengen. Met het slachten van de vogels wilde De Balie naar eigen zeggen bewustwording creëren over de herkomst van vlees.

Maar het plan stuitte op weerstand bij de Partij voor de Dieren, die wethouder Eric van der Burg (Dierenwelzijn) naar het programma liet kijken. Deze constateerde echter dat niks de slacht van de hanen in de weg stond. Wél zou de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) toezicht komen houden. Dierenorganisaties kondigden hierop een protest aan.

Maar op het laatste moment ging de slacht tóch niet door. 'Dinsdag wilden we twee hanen slachten', staat te lezen in een verklaring van De Balie. 'Nu vertellen we u dat we de hanen niet gaan doden. Niet omdat we bang zijn geworden naar aanleiding van het gedeeltelijk hysterische protest, of omdat we al die tijd al een hoax voor u wilden op zetten, maar omdat we de wettelijk vereiste hygiënische omstandigheden voor zo'n slacht hier niet kunnen garanderen. En dan dreigde de Voedsel en Warenautoriteit met vervolging.'