Start van hoofdcontent

Stad

nl

Permanent politie op Huygens College

10 januari 2013, 14.00 uur · Aangepast 13 januari 2013, 16.39 uur

Het Huygens College krijgt vanaf volgende week donderdag een hoofdagent van de politie in huis. De agent krijgt een ruimte binnen de school.

Directe aanleiding is de overlast van leerlingen. Twee 13-jarige meisjes zijn zondag aangehouden wegens openlijke geweldpleging en bedreiging; zij zijn inmiddels weer vrij.

De politieagent maakt deel uit van een veiligheidsteam dat de overlast door leerlingen in de buurt moet verminderen. Dat is de uitkomst van besprekingen tussen de gemeente en de school. Aanvankelijk was het Huygens College ertegen dat er een agent in uniform op de school aanwezig zou zijn, maar na overleg met onder anderen wethouder Pieter Hilhorst (Onderwijs) bleek dat de komst van de agent niet is tegen te houden.

Bedreigingen
De kwestie kwam aan het rollen nadat een buurtbewoner de wethouder had geschreven over bedreigingen en mishandelingen die hem, zijn vrouw en buurtgenoten ten deel waren gevallen. Ook waren zij bespuugd.

De bedreigingen kwamen van een groep meisjes. Bovendien zou er veel vaker ernstige overlast zijn. Hilhorst bezocht de briefschrijver en drong er bij de school op aan een veiligheidsteam toe te laten.

Het Huygens College kwam enkele dagen voorafgaand aan de ophef over de overlast in het nieuws doordat twee van de verdachten van de dodelijke mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen op de school zitten.

Dit artikel verscheen eerder op Parool.nl.