Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kort geding Amsta tegen Abvakabo

6 februari 2013, 18.05 uur · Aangepast 9 februari 2013, 11.06 uur

Zorginstelling Amsta spant een kort geding aan tegen vakbond Abvakabo om nieuwe bezettingen te voorkomen.

Afgelopen zaterdag bezetten ruim honderd medewerkers van Amsta het Sarphatihuis uit onvrede over de besteding van extra toegezegd geld. Na een gesprek met de directie werd de bezetting beëindigd. 

Maar onlangs kondigde Abvakabo nieuwe acties aan, nadat gesprekken met Amsta 'op niets uit waren gelopen'. Amsta wil nu via een gang naar de rechter voorkomen dat er opnieuw een tehuis wordt bezet. 'We willen niet voorkomen dat er actie wordt gevoerd, maar wel dat er opnieuw een bezetting plaatsvindt. Dit omdat we tijdens de vorige bezetting de veiligheid van bewoners niet konden garanderen', stelt een woordvoerder van Amsta. 

Volgens de zorginstelling werd er tijdens de bezetting van het Sarphatihuis onder meer op ramen van bewoners gebonkt en kon een arts het pand niet betreden.

Zaterdag stelde Abvakabo juist dat de zorg voor patiënten van het Sarphatihuis tijdens de actie prima geregeld was. 'Het personeel wisselde elkaar af. Tegelijk kregen we steun van bewoners, hun familieleden en ook buurtbewoners. Zij zien ook dat het zo niet langer kan en dat deze actie wordt gevoerd juist voor de cliënten', aldus de bond.