Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Betrokkene Wild West-schietpartij was doelwit Gwenette M.'

8 februari 2013, 17.00 uur · Aangepast 9 februari 2013, 12.26 uur · Foto: frank Buis/AT5

Justitie denkt dat topcrimineel Gwenette M. en drie medeverdachten van plan waren B.A. te liquideren toen ze 31 oktober op de Dam werden opgepakt.

Deze B.A. is de 'derde man' die is gevlucht tijdens de schietpartij in de Staatsliedenbuurt waarbij twee van zijn metgezellen zijn doodgeschoten.

Dat maakte aanklager Hans Oppe donderdag bekend tijdens een inleidende zitting in de zaak tegen 'de Groep M.'. De rechtbank besloot dat zowel M. (38) als Khalid J. (28), Dennis L. (38) en Inchomar B. (27) in de cel moeten blijven voor het voorbereiden van de moord en het gezamenlijke bezit van wapens en spullen die bij een liquidatie kunnen worden gebruikt.

B.A. wordt in het milieu Ben genoemd. Hij zat waarschijnlijk met de twee geliquideerde slachtoffers en nog een vierde man in de Range Rover die op 29 december doelwit was van de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt. De schutters lijken het vooral op hem te hebben voorzien. 'Ben' zou een sleutelrol hebben gespeeld in de drugsdiefstal in de haven van Antwerpen die aanleiding lijkt te zijn van de dubbele liquidatie. Sinds die moorden is hij voortvluchtig.

Moordplan
Net als justitie ziet de rechtbank een belangrijke aanwijzing voor het moordplan voor Ben in een briefje dat in de kleding van M. is gevonden na de arrestaties. Daarop staat een kenteken genoteerd dat hoort bij een auto die vermoed doelwit Ben gebruikte.

Drugsruzie
De Criminele Inlichtingeneenheid van de recherche kreeg informatie binnen dat 'de Groep M.' het op 'Ben' en diens entourage heeft voorzien vanwege een drugsruzie waarin M.'s jeugdvriend Najib Bouhbouh op 18 oktober was geliquideerd in Antwerpen. Momenteel onderzoekt de recherche die theorie - die in het milieu al lang de ronde doet, net zoals overigens allerlei andere theorieën.

De advocaten van de vier verdachten protesteerden fel tegen de 'roddel en achterklap' die justitie tegen hun cliënten inbrengt.

Dit artikel verscheen eerder op Parool.nl