Start van hoofdcontent

Stad

nl

Koningsvaart, koningsbal én demonstraties 30 april

27 februari 2013, 09.37 uur · Aangepast 19 april 2013, 17.56 uur

Woensdagmorgen maakte burgemeester Van der Laan op een persconferentie bekend wat Amsterdam allemaal van plan is rond de troonswisseling op 30 april.

Een overzicht van de belangrijkste punten uit het programma voor 29 en 30 april:

Koningsvaart:
Na de abdicatie en de balkonscène zal het koningspaar 's avonds, vanaf ongeveer 19:00 uur, over het IJ worden gevaren. Deze zogenaamde Koningsvaart moet een SAIL-achtig evenement worden. Het koninklijk paar stapt op bij EYE Film Instituut en vaart langs het Oeverpark, via de noordkant van het IJ naar de Kop van Java en het Muziekgebouw Langs de kant zullen tijdens de vaart allerhande evenementen worden georganiseerd.

Geen vuurwerk:
De Koningsvaart eindigt om half negen. Dan is het nog te licht om een grote vuurwerkshow te organiseren. De Koningsvaart wordt daarom afgesloten met 'een saluut van schepen'.

Geen koningssloep:
Het koninklijk paar maakt toch géén gebruik van de koningssloep. 'De sloep heeft vijftig jaar op het droge gelegen, dat is niet goed voor een houten schip. Daarnaast wil de politie graag vanuit het oogpunt van veiligheid dat er gebruik wordt gemaakt van een grotere, stabielere boot', stelde Van der Laan.

Reguliere Koninginnedag:
Door de hele stad worden op 30 april feesten georganiseerd. De reguliere Koninginnedag gaat gewoon door. 'Er zijn tot nu toe 225 aanvragen binnen voor evenementen. We willen in principe alles door laten gaan', stelde Van der Laan.

Groot feest Museumplein:
Het Museumplein wordt op 30 april het 'Oranjeplein', waar onder meer grote schermen worden opgesteld. Ook is hier ruimte voor een programma met kunst en cultuur en wordt er 's avonds het Koningsbal georganiseerd.

Koninginnenacht:
Ook de reguliere Koninginnenacht gaat vooralsnog door.

Kostenplaatje:
De gemeente gaat er vooralsnog vanuit dat de feesten de gemeente zo'n zeven miljoen euro kosten. 'Een flink maar reëel bedrag', aldus Van der Laan. 'We zoeken nog naar sponsoren om bij te dragen aan het evenement'. De veiligheidsmaatregelen vormen de grootste kostenpost. Ook het Rijk levert mogelijk een bijdrage.

Demonstraties:
De vrijheid van meningsuiting is hier 'bijkans heilig', stelde Van der Laan. Er mag dus gedemonstreerd worden in de stad. Er is nog géén locatie gekozen voor eventuele demonstraties.

Bezoekers:
Op een normale Koninginnedag komen er zo'n zeven tot achthonderdduizend mensen op de been. Hiervan passen er 'maar' twintig tot vijfentwintigduizend op de Dam. Vandaar dat er voor is gekozen veel festiviteiten over de stad te spreiden. Hoeveel bezoekers er dit jaar komen durfde burgemeester Van der Laan nog niet te zeggen. 'Maar we houden rekening met minimaal evenveel bezoekers als normaal'.

Het Nationaal Comité Inhuldiging gaf maandag al een persconferentie, de belangrijkste fragmenten daarvan zijn hier terug te vinden.