Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Zes demonstratieplekken op 30 april

21 maart 2013, 11.55 uur · Aangepast 23 maart 2013, 16.55 uur · Foto: Frank Buis/AT5

Tijdens de troonswisseling op 30 april mag er in de stad op zes verschillende plekken gedemonstreerd worden.

Dit heeft de gemeente donderdag laten weten. Veel locaties bevinden zich in of dichtbij het centrum van de stad.

Drie locaties bevinden zich daadwerkelijk in stadsdeel Centrum, namelijk het Waterlooplein, het Spui en het Frederiksplein. Een zit er dicht tegen het centrum aan, het Frederik Hendrikplantsoen en er kan op twee plekken langs de koningsvaart gedemonstreerd worden, namelijk op het Azartplein (op het Java Eiland) en op het IJ-plein in Noord.

Bij het uitkiezen van de locaties is volgens de gemeente rekening gehouden met demonstraties van grote groepen mensen. 'Er is gezocht naar locaties waar groepen tot enkele duizenden personen kunnen demonstreren'.  In overleg met de organisatoren van de demonstraties wordt gekeken welke locatie voor hen het meest geschikt is. Hierbij wordt onder meer gekeken naar het verwachte aantal deelnemers aan de demonstratie.

'Het organiseren van goede demonstratiemogelijkheden spreekt voor zich, ook op 30 april', stelt burgemeester Van der laan in reactie op de gepresenteerde plannen. Eerder al had de burgemeester toegezegd dat er 'gewoon' gedemonstreerd mag worden op de dertigste. Dit nadat onder meer GroenLinks had geopperd demonstranten toe te laten tot het Centrum tijdens de inhuldiging.

Wie wil actievoeren, heeft hiervoor geen vergunning nodig. Wel moet een demonstratie uiterlijk 24 uur voor aanvang worden gemeld bij de gemeente. De burgemeester kan vervolgens voorwaarden stellen, bijvoorbeeld over de tijd of locatie.