Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

'Geef Kwakoe terug aan de Surinamers'

26 augustus 2013, 16.56 uur · Aangepast 27 augustus 2013, 23.03 uur

De organisatie van Kwakoe moet weer in handen komen van de oorspronkelijke initiatiefnemers. Dat zegt oud-wethouder Hannah Belliot vandaag in Het Parool.

38 jaar geleden werd het festival in de zomer opgezet door minderbedeelde Surinamers uit de Bijlmer, die niet de financiële middelen hadden om op vakantie te gaan. De naam Kwakoe, een slavennaam, staat symbool voor emancipatie en vrijheid na eeuwen van slavernij in Suriname.

Volgens Belliot wist de Surinaamse gemeenschap 34 jaar lang een succesvol festival neer te zetten. Daar kwam een einde aan, toen stadsdeel Zuidoost besloot om de gunning van het festival te verloten en de subsidie voor het festival stop te zetten. Met name vorig jaar was de organisationele chaos groot.

Daarop besloot het stadsdeel een nieuwe weg in te slaan. De naam Kwakoe maakte plaats voor het interculturele Zomerfestival. Daarnaast besloot stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema dat het festival niet perse door een Surinaamse organisatie opgezet hoefde te worden. Het eerste Zomerfestival vond plaats in juli en augustus dit jaar en werd georganiseerd door De Vries Producties.

Belliot is van mening dat daarmee de Afro-Surinamers in Zuidoost het recht op zelfontplooing is ontnomen. Volgens de oud-wethouder heerst er onder de direct betrokkenen een gevoel van verslagenheid en woede. Zij zouden eisen dat de organisatie weer in handen komt van de Afro-Surinaamse gemeenschap.

Belliot schrijft dat zij zich terecht aangevallen voelen in hun historische eer en trots en ondersteunt de eis van de gemeenschap. Ook volgens haar moet het festival terug gegeven worden aan de Afro-Surinamers uit Zuidoost.

Wethouder Eric van der Burg laat op Twitter weten niets te zien in het voorstel.

Idioot voorstel @AT5: Oud-wethouder Hannah Belliot: 'Geef Kwakoe terug aan de Surinamers' http://t.co/NBiN5EI0TV

— Eric van der Burg (@ericvanderburg) August 26, 2013