Start van hoofdcontent

Stad

nl

25-jarige Murat Garki is slachtoffer liquidatie in Zuid

10 december 2014, 12.08 uur · Aangepast 11 december 2014, 11.46 uur

Het slachtoffer van de moord op de Uiterwaardenstraat in Zuid gisteravond is de 25-jarige Turk Murat Garki.

Dat bevestigen bronnen naar aanleiding van berichtgeving op Moordatlas.nl. Hij was een bekende van de politie. Volgens Het Parool werd hij samen met zijn jeugdvriend Baris Önder, zoon van de Turkse beroepscrimineel Atilla Önder, de afgelopen jaren verdacht van een reeks misdrijven.

Riverside
Volgens de politie liep de man even na elf uur 's avonds op de Uiterwaardenstraat  toen hij beschoten werd. Hij zakte in elkaar voor de deur van café Riverside. Een getuige vertelt aan AT5 dat de man gebeld werd en café Riverside uit liep. Daarna kwamen twee mannen op een scooter aangereden. Een van de twee stapte af en schoot twee keer op het slachtoffer. 'Toen hij werd geraakt in zijn nek, spoot het bloed eruit.' Vervolgens zijn de twee mannen op de scooter gevlucht.

De eigenaresse van de Riverside ontkent deze lezing ten stelligste. Zij geeft aan dat de man het café binnen wilde lopen en toen in de deuropening in elkaar zakte. 

Bestelbus
De politie kan niet aangeven of dit verhaal strookt met hun informatie over de liquidatie. Ook over de rol van de scooter willen ze op dit moment niets kwijt. Ze onderzoeken wel of een grijze bestelbus die een getuige direct na het horen van schoten op de weg zag draaien en de Kuinderstraat in zag draaien, iets te maken heeft met het schietincident. 

Het slachtoffer van het schietincident gisteren in Amsterdam-Zuid is een 25-jarige man uit Almere. De man was een bekende van de politie.

— Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) December 10, 2014 The Sand
Op dit moment behandelt de rechtbank in Haarlem een grote zaak tegen Garki en Önder rondom een vermoede afpersing van een drugshandelaar. Garki werd veroordeeld nadat hij bij de Derkinderenstraat werd aangehouden. De twee werden ook korte tijd verdacht van de liquidatie in The Sand begin dit jaar.  

Vrouw
Het is de tweede keer in 36 uur dat er iemand doodgeschoten wordt. Maandagavond werd een vrouw voor de ogen van haar kinderen op straat in Amstelveen geliquideerd.

Het is volgens de politie nog onduidelijk of beide schietpartijen iets met elkaar te maken hebben. 

Kort na schietincident #rijnstraat pic.twitter.com/YEyHZ1SfM7

— Marijn Schrijver (@schrijver) December 9, 2014

Schietpartij Uiterwaardenstraat Amsterdam. Lichaam ligt onder wit laken voor deur café

— Robin Antonisse (@robinantonisse) December 9, 2014