Stad

NL
V

[Video] Positie Louise Gunning werd langzaam onhoudbaar

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 april 2015, 18.14 uur

Gedurende de hele periode van bezettingen en protesten, werd de roep om het aftreden van het bestuur - met Louise Gunning als meest prominente lid - steeds sterker.

Halverwege februari begint de onrust op de UvA met een groepje studenten en docenten dat het Bungehuis bezet. Ze vinden het beleid ondemocratisch. De UvA zegt de actievoerders serieus te nemen, maar wil wel dat ze het pand verlaten.

Als ze hier geen gehoor aan geven, stapt de UvA naar de rechter. Die besluit dat de actievoerders weg moeten. Als ze toch blijven zitten, ontruimt de ME op 24 februari het gebouw. 46 actievoerders worden aangehouden. 

Maagdenhuis
De dag erop bezetten studenten het Maagdenhuis. Tijdens de anderhalve maand durende bezetting komt de UvA tegemoet aan enkele eisen van de actievoerders, zoals meer medezeggenschap voor studenten. Maar het is niet genoeg.

Opnieuw stapt de UvA naar de rechter, die beslist dat de studenten het pand moeten verlaten. De studenten zeggen dat te zullen doen na het weekend waarin ze een festival willen organiseren. Maar de UvA wil hier niet op wachten: zaterdag 11 april ontruimt de ME het Maagdenhuis. Hiermee lijkt het laatste restje draagvlak van het bestuur verspeeld.

Protestmars
De week na de ontruiming gaan zo'n 1000 actievoerders de straat op die het aftreden van Gunning eisen. Zondagochtend wordt bekend dat ze daadwerkelijk aftreedt.