Politiek

NL
V

Wethouder onderzoekt extraatjes om leraren te lokken

8 mei 2017, 18.10 uur · Aangepast 15 juni 2017, 16.31 uur

Wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) onderzoekt nog allerlei maatregelen op het enorme lerarentekort op te lossen. Ze richt haar pijlen op leraren van buiten de stad en zij-instromers.

Er dreigt een tekort aan honderden leraren in de gemeente, met name in het basisonderwijs. In 2025 zou dat kunnen oplopen tot maar liefst 805 fte, met nog eens 95 fte in het voorgezet onderwijs. Veel leraren gaan de komende jaren met pensioen en het aantal leerlingen groeit. Terwijl de gemeente Rotterdam een bonus van 5000 euro en gratis openbaar vervoer biedt, zoekt Amsterdam nog naar de oplossing voor het probleem.

Lees ook: Lerarentekort blijft stijgen: 'Soms wekenlang geen Duits door zieke leraar'

Wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) kwam afgelopen december met het Plan van Aanpak Lerarentekort en is sindsdien druk bezig met de verdere uitwerking daarvan. Vandaag kreeg de gemeenteraad een update.

Importeren
Kukenheim geeft aan in september met een grootschalige campagne te komen om nieuwe leraren te vinden. Met name mannen en leerkrachten met een niet-westerse achtergrond, om zo de diversiteit te bevorderen.

Lees ook: Gemeente komt met plan tegen schrijnend lerarentekort

De wethouder onderzoekt financiële extraatjes om de leraren van buiten Amsterdam naar de stad te lokken en zij-instromers te vinden. Die laatste groep kan bijvoorbeeld een financiële compensatie ontvangen in de overbruggingsperiode. Deze maatregel is echter nog in onderzoek.

Lees ook: Wethouder Kukenheim wil geen bonus voor nieuwe leraren

Dat geldt ook voor maatregelen die leraren van buiten de stad moeten verleiden om in Amsterdam aan de slag te gaan. Zo komt er onderzoek naar de parkeergelegenheid voor forensen en is er weer een ander onderzoek naar voorrang bij middeldure huurwoningen. Wel is al zeker dat Kukenheim de gemeenteraad gaat vragen om de reiskostenvergoeding voor niet-Amsterdamse leraren te verhogen, die is met maximaal 78,80 euro per maand nu vaak niet toereikend.