Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kwetsbare, maar strijdbare Saadia: 'Strafontslag is ongelooflijk onrechtvaardig'

7 december 2017, 18.37 uur · Aangepast 7 december 2017, 19.12 uur

Vriendjespolitiek en een verzwegen liefdesrelatie met iemand die ze heeft ingehuurd? Nee, de gemeente blaast de zaak enorm op, zei de ontslagen anti-radicaliseringsambtenaar Saadia ait-Taleb vandaag tijdens een kort geding over haar strafontslag. Ze was duidelijk aangeslagen en geëmotioneerd.

Ze heeft het zwaar, vertelde ze met een zakdoekje in haar hand. Ze heeft geen werk, krijgt door het strafontslag geen uitkering en woont weer bij haar ouders. Haar carrière is kapot. Het woord Amsterdam kan ze niet meer horen en tot werken is ze nu niet in staat, zo aangedaan is ze.

Lees ook: Saadia ait-Taleb in tranen tijdens rechtszaak: 'Het is enorm opgeblazen'

Ze eiste dat de gemeente haar salaris uitbetaalt van de maanden dat zij geschorst thuiszat. Ook wil ze graag een oordeel van de rechter over het strafontslag. Is dat wel terecht geweest? Ait-Taleb vindt van niet.

Carrière kapot
Het was de eerste keer dat Saadia ait-Taleb in het openbaar over haar ontslag sprak. De topambtenaar werd op 31 augustus op staande voet ontslagen. Het werd een grote zaak in de media en de lokale politiek, vooral omdat ze een hoge functie had op de anti-radicaliseringsafdeling van de gemeente. Ook werd gesuggereerd dat ze slachtoffer was geworden van een witwasoperatie in de Stopera.

Voor haar en haar advocaten is het nog steeds onbegrijpelijk. Ze had in juni haar ontslag al ingediend. Waarom kwam de gemeente daarna nog met strafontslag?

Onrechtvaardig
'Ik heb elf jaar van mijn leven gegeven aan de gemeente Amsterdam en aan de stad. Als ik iets fout heb gedaan, wat niet zo is, dan wil ik het erover hebben. Maar dan moet ook alles op tafel komen', zei ze strijdbaar. Ze noemde de situatie 'ongelooflijk onrechtvaardig'. 'Ik heb niets kunnen uitleggen. Ik ben neergezet als een fraudeur en daar herken ik me totaal niet in. De enige drijfveer die ik had was mensen helpen. Ik declareerde bijna nooit wat.'

Lees ook: 'Dossier Saadia a.T. bevat alleen facturen van grijze campagne'

Ait-Taleb was betrokken bij de opzet van de zogeheten grijze campagne. Dat was een geheim plan voor een serie filmpjes van de gemeente om radicaliserende jongeren te beïnvloeden. Het was de bedoeling potentiële aanslagplegers te bereiken en die een spiegel voor te houden. Burgemeester Van der Laan was een van de weinige betrokkenen. Hij trok uiteindelijk de stekker uit het project, omdat hij niet meer tevreden was met de plannen.

Van der Laan
Ait-Taleb memoreerde die bijeenkomst waarop dat gebeurde. Een heftige discussie met Van der Laan, die het niet goed vond dat religie niet in de filmpjes voorkwam en haar collega verweet dat dat kwam doordat hij zelf moslim was. De afkeuring en het verwijt waren een grote teleurstelling, vertelde ze. Het project kwam stil te liggen.

Het geheime project werd grijs genoemd, omdat het onbekend zou blijven dat de filmpjes in opdracht van de gemeente waren. Ait-Taleb en haar collega hadden na een zoektocht iemand gevonden die als acteur de filmpjes op zou moeten nemen. Hij zou risico lopen herkend te worden, dus hij zei pas na lang wikken en wegen ja.

Flirten
Om deze man draaide het vandaag in de rechtszaal. Het was niet meer dan een flirt, zei Ait-Taleb over hem. 'Ik ben 34 jaar, vrijgezel en continue bezig met werk. Al mijn vrienden heb ik ontmoet tijdens werk. Mannen hebben met mij geflirt. Hij ook en ik ook met hem, maar het is nooit tot een relatie gekomen. Hij wilde niet. Als het een relatie was geweest, had ik het gemeld en het zelfs van de daken geschreeuwd.'

Lees ook: Stadsbestuur: Nooit geheim anti-radicaliseringsproject gevoerd

Toen de man zijn eerste opdracht van de gemeente kreeg, kenden de twee elkaar amper, vulde haar advocaat aan. 'Pas gedurende de samenwerking is er iets ontstaan. Ongelooflijk normaal in een werkrelatie. Het heeft zich nooit verder ontwikkeld.'

Liefdesrelatie
Daar denkt de gemeente heel anders over. Na twee meldingen over vriendjespolitiek is onderzoek gedaan. Ait-Taleb wordt verweten dat ze lange tijd (grofweg 2015 tot 2017) opdrachten heeft gegund aan iemand met wie ze een privérelatie had. Het gaat volgens de gemeente in totaal om een bedrag van 300.000 euro. De facturen waren voor meer dan alleen de grijze campagne.

De advocaat en de ambtenaren die de gemeente vandaag vertegenwoordigden spraken over 'enorme uitdraaien van whatsappgesprekken en foto's'. Een van de ambtenaren: 'Dit is een liefdesrelatie. Dit is exact alsof ik mijn vriendin inhuur en het niet tegen mijn leidinggevende zeg. Het gaat er niet om hoe het voelt, het is een afhankelijkheid die je niet mag hebben als ambtenaar.'

Bodemprocedure
'Haar persoonlijke relatie heeft niemand geschaad', reageerde de advocaat van Ait-Taleb. Facturen zijn goedgekeurd, ze zijn binnen het budget gebleven en waar zij en haar leidinggevende om hebben gevraagd, is geleverd. Strafontslag is extreem voor iemand die zoveel heeft betekend voor de gemeente, voor iemand die toch al weg zou gaan.'

Lees ook: 'Sleutelfiguren stoppen samenwerking gemeente na ontslag Saadia A.T.'

De rechter doet uiterlijk op 21 december uitspraak. Daarna volgt nog een uitgebreide rechtszaak (bodemprocedure) over het strafontslag van Ait-Taleb.