Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vrees om verloren kennis bij aanpak radicalisering

8 december 2017, 21.27 uur

De door schandalen geplaagde afdeling radicalisering van de gemeente moet flink op de schop. Maar ambtenaren moeten daarbij vooral niet te rigoureus te werk gaan. Daarvoor waarschuwen experts. Zij vrezen dat belangrijke kennis verloren gaat nu de gemeente de bezem door de afdeling haalt.

Belangenverstrengeling, een strafontslag en een vermeende geheime Youtube-campagne om radicaliserende jongeren te beinvloeden. De laatste maanden is de afdeling radicalisering omgeven door problemen. Reden voor de gemeente om flink ter reorganiseren. 

Lees ook: Van der Burg blijft achter Van der Laan staan: 'Geen grijze campagne'

Maarten van de Donk is adviseur radicalisering. Hij is van mening dat er nu niet te hard moet worden ingegrepen. 'Ik denk dat het verstandig is om eerst te kijken wat er goed gaat en behoudt dat. Gooi het kind niet met het badwater weg. Heel vaak is er ook het vertrouwen gevraagd van mensen. Als je dat allemaal weggooit en zegt: we gaan het allemaal anders doen, is dat niet goed.'

Ook Annebregt Dijkman is radicaliseringsadviseur en van mening dat er eerst naar het wat en waarom moet worden gekeken. 'Ik heb de raadsvergaderingen daarover gevolgd en dan wordt er al snel gezegd: dit gaan we niet meer doen. Maar de stap die daar tussen hoort is wat hebben we gedaan en waarom hebben we dat gedaan en wat heeft het opgeleverd.'

Lees ook: Stadsbestuur: Nooit geheim anti-radicaliseringsproject gevoerd

Met de zogeheten Grijze Campagne zou wijlen burgemeester Eberhard van der Laan in het geheim via Youtube-filmpjes geprobeerd hebben om radicaliserende jongeren te beinvloeden. Het project kwam niet van de grond, maar het heeft de geloofwaardigheid niet goed gedaan.

Wij vinden het goed dat een gemeente mensen in staat stelt om een positieve boodschap uit te stralen. Of dat op straat is of op internet. Wat niet handig is, is als uitkomt dat dat geen echte boodschap is. Als mensen dan al wantrouwen hebben tegen de gemeente, dan ga je in feite nog een stapje verder', zegt Van de Donk.

Lees ook: Partijen verrast door geheim anti-radicaliseringsprject van Van der Laan

Volgens de adviseurs, die ook in andere Europese steden advies over radicalisering geven, moet de gemeente nu snel openheid van zaken geven zodat het vertrouwen kan worden teruggewonnen.