Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Burg blijft achter Van der Laan staan: 'Geen grijze campagne'

2 november 2017, 22.01 uur · Aangepast 2 november 2017, 22.19 uur

Locoburgemeester Eric van der Burg bleef vanavond tijdens de Commissie Algemene Zaken in de gemeenteraad vierkant achter oud-burgemeester Eberhard van der Laan staan en achter de brief die Van der Burg zelf eerder stuurde naar de raad. Er was geen sprake van een daadwerkelijke grijze campagne. De plannen die al op de achtergrond voorbereid werden, zijn stopgezet voor ze überhaupt tot uitvoer kwamen.

Dat legde Van der Burg vanavond uit in de raad, na vragen van andere raadsleden. Er waren vragen ontstaan na berichten in verschillende media over een geheime campagne die wijlen burgemeester Van der Laan zou hebben gevoerd. Zonder medeweten van de raad zou er een acteur zijn ingehuurd die een soort vlogs zou maken. De video's zouden moeten helpen tegen radicalisering van jongeren. Echter, nergens moest naar voren komen dat de gemeente ook maar iets met de vlogs van doen zou hebben. De campagne, die dus volgens de locoburgemeester nooit van de grond is gekomen, was tot voorkort dan ook geheim.

Lees ook: Stadsbestuur: Nooit geheim anti-radicaliseringsproject gevoerd

Verhitte discussie
Tijdens het vragenvuur namen veel raadsleden elkaar herhaaldelijk de maat. Zo schaarde Rutger Groot Wassing (GroenLinks) zich achter Van der Burg door te stellen dat er geen grijze campagne was, slechts een paar vergaderingen en drie video's. 'Daarna is het afgeschoten, ik vind dat niet iets raars.' CDA'er Diederik Boomsma vond vervolgens dat Groot Wassink verwarring stichtte waarna een verhitte discussie volgde. 

Lees ook: Partijen verrast door geheim anti-radicaliseringsproject Van der Laan

'Van der Laan geen heilige'
De emoties liepen hoog op toen Sofyan Mbarki (PvdA) aan het woord kwam. 'Er waren gedachtes om de afdeling wit te wassen van moslims, ik ben moslim en word hier echt emotioneel van', waarna Mbarki begint te huilen. Het raadslid doelde hiermee op een stuk dat in Het Parool verscheen. Hierin werd gesuggereerd dat de antiradicaliseringsdienst bij de gemeente moest worden ontdaan van moslims. Ambtenaar Saadia a. T., die strafontslag kreeg, zou onderdeel zijn van dit 'witwassen'. Ze kreeg ontslag nadat ze, volgens verschillende media, opdrachten aan vriendjes en relaties had gegund. Ook zou ze een privérelatie hebben opgebouwd met de ingehuurde acteur.

Lees ook: 'Vlogger Grijze Campagne is broer van vermoord mocromaffialid'

Later in de vergadering deed Van der Burg sterk afstand van de berichten dat de oud-burgemeester de organisatie wilde witwassen. 'Van der Laan was geen heilige. Dus moet je ook soms dingen doen die mensen pijn doen, als burgemeester. Maar niets is groter dan het belang van de stad Amsterdam. Dat is het enige belang en daar wijkt alles voor.'

Lees ook: 'Dossier Saadia a. T. bevat alleen facturen van grijze campagne'

Grijze campagne
In de antwoorden van Van der Burg kwam naar voren dat er nooit daadwerkelijk een grijze campagne van de grond is gekomen. Maar opvallend genoeg bleef de locoburgemeester wel in termen als 'de grijze campagne' spreken. Voordat het überhaupt zou worden uitgevoerd zijn er drie video's gemaakt en voorgelegd aan Van der Laan. Toen hij niet tevreden was is het project afgeschoten en nooit uitgevoerd. 

Ook gaf Van der Burg aan dat de aanpak van radicalisering en de veiligheid van de stad niet in het geding is. Ondaks alle verhalen die de ronde doen rond de Dienst Openbare Orde en Veiligheid.