Start van hoofdcontent

Stad

nl

Saadia ait-Taleb voor rechter voor fraude met drie facturen van 18.000 euro

18 juli 2018, 17.53 uur · Aangepast 18 juli 2018, 18.18 uur · Foto: AT5

Saadia ait-Taleb heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan het frauderen met drie facturen van samen 54.000 euro. De voormalig antiradicaliseringsambtenaar staat donderdag voor de rechter in een regiezitting. Het OM beschuldigt haar van fraude en valsheid in geschrifte.

De ontslagen ambtenaar zou hebben samengewerkt met Saïd J. Hij maakte filmpjes voor de zogenaamde 'grijscampagne' van de gemeente die jongeren ervan zou moeten weerhouden om te radicaliseren. De geheime campagne werd vroegtijdig afgebroken. 

Lees ook: Saadia ait-Taleb in tranen tijdens rechtszaak: 'Het is enorm opgeblazen'

Saadia ait-Taleb kreeg strafontslag toen bleek dat ze volgens de gemeente een relatie had met Saïd J. Zelf vindt ze dit overdreven en zegt ze dat de twee hooguit hebben geflirt. 'Zelfs flirten gaat te ver. Helemaal als het om een medewerker gaat die overeenkomsten namens de gemeente aangaat en overeenkomsten moet beoordelen', zei een vertegenwoordiger van de gemeente tijdens een eerdere zitting eind vorig jaar.

Lees ook: Saadia ait-Taleb schuldig aan plichtsverzuim; strafontslag niet ingetrokken

De ontslagen ambtenaar gunde opdrachten aan J. Uit de tenlastelegging blijkt dat ze rekeningen van het bedrijf van J. afhandelde die voor veel meer uur had gefactureerd dan hij daadwerkelijk zou hebben gewerkt in opdracht van de gemeente. Het gaat om drie facturen van 18.000 euro. Het OM neemt Saïd J. ook kwalijk dat hij de valse facturen heeft opgestuurd naar de afdeling Radicalisering en Polarisatieter ter goedkeuring.

Lees ook: Kwetsbare en strijdbare Saadia: 'Strafontslag is ongelooflijk onrechtvaardig'