Start van hoofdcontent

Stad

nl

Een brug of toch die tunnel? 'Alle opties worden nog een keer besproken'

6 februari 2019, 19.00 uur · Foto: Javabrug West - versie 1

Het begint zo langzamerhand een nieuw hoofdpijndossier van de stad te worden, komt hij er nu wel of niet, die brug over het IJ. Vandaag liet wethouder Van Doorninck weten dat de gesprekken met onder andere Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf en Centraal Nautisch Beheer, in haar ogen 'bijzonder constructief' verlopen.

En dat mag opmerkelijk genoemd worden, want de partijen konden het eerder maar niet eens worden. Het stadsbestuur koos in 2017 voor een brug die het Javaeiland moet verbinden met Noord. Zeer tegen de wens van Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf en Centraal Nautisch Beheer.

Lees ook: Besluit over Javabrug vertraagd door onderhandeling met Rijkswaterstaat

Volgens Rijkswaterstaat zou de brug een gevaar opleveren voor de 'nautische veiligheid'. Een tunnel over de bodem van het IJ doet dat niet.

Mediator voor brug of tunnel
Eind vorig jaar werd er zelfs een mediator aangesteld om de partijen dichter bij elkaar te brengen. Voormalig stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer kreeg de opdracht om de besluitvorming over de brug of tunnel, in beweging te krijgen.

Maar er werden meer maatregelen genomen. In de eerste helft van dit jaar moet er een advies uitgebracht worden door een nog te installeren commissie. In die commissie komen mensen te zitten die verstand hebben van verkeerskunde, stedenbouwkunde, civiele techniek, haveneconomie en nautiek.

Lees ook: Waarom is de brug over het IJ een 'gevaar' voor de scheepvaart?

In een commissie van de gemeenteraad werd vandaag gesproken over de Sprong over het IJ, waar de plannen voor de Javabrug deel van uitmaken. In die vergadering zei verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck dat de gesprekken met onder andere Rijkswaterstaat constructief verlopen.

Buis IJtunnel voor fietsers
'Alle opties worden nog een keer besproken', vertelde de wethouder. Ook de fietstunnel naar Noord en het openstellen van één van de buizen van de IJtunnel voor fietsers, worden in die overleggen nog een keer meegenomen, antwoordde Van Doorninck op vragen van de Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie.

Lees ook: Dit zijn de zes varianten van de brug over het IJ

Over de precieze inhoud van gesprekken met Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf en Centraal Nautisch Beheer, wilde de wethouder niet veel kwijt. 'Als er meer over te melden is kom ik bij u terug', was de belofte aan de raadsleden. 

Dit jaar start er ook een onderzoek naar een ander onderdeel van de Sprong over het IJ: mogelijk nog een tunnel. Er wordt bekeken of er een voetgangerspassage kan komen tussen het Centraal Station en de Buiksloterweg.