112

Nachtelijk sluitingsplan aangepast, schuiven met brandweerlieden blijft

10 februari 2019, 10.28 uur · Aangepast 10 februari 2019, 11.35 uur

De brandweer heeft besloten om het nachtelijke sluitingsplan van Kazerne Victor, nog geen maand nadat het plan was ingevoerd, alweer te wijzigen. Het besluit is genomen nadat er meer gegevens beschikbaar waren gekomen over de gevolgen van de sluiting.

Als gevolg van de nachtelijke sluiting van Kazerne Victor wordt er in de nacht in Amsterdam vaker met ploegen van de brandweer heen en weer geschoven tussen kazernes. Als dit gebeurt, spreekt de brandweer van een 'herbezetting' van een kazerne. Het herbezetten gebeurt als een ploeg een melding heeft en hierdoor een lege kazerne achterlaat. Door het schuiven met ploegen wordt geprobeerd de dekking in een gebied zo goed mogelijk op orde te houden.

IJtunnel
De nachtelijke meldingen voor de brandweer, die normaal gesproken voor de kazerne in de Dapperbuurt zouden zijn, worden nu in de meeste gevallen overgenomen door Kazerne Nico bij de IJtunnel. Na een kritisch rapport van het Instituut Fysieke Veiligheid eind vorig jaar over de gevolgen van de nachtelijke sluiting besloot de brandweer met een plan te komen, dat ervoor zorgt dat Kazerne Nico altijd bezet is. Dit betekent concreet dat als de brandweerwagens van Kazerne Nico 's nachts niet op de kazerne zijn vanwege een melding, andere kazernes worden opgeroepen om te gaan herbezetten.

Lees ook: Reconstructie: Hoe nachtsluiting Kazerne Victor er hoe dan ook moest komen

In eerste instantie werd de kazerne aan de Honthorststraat in Zuid aangewezen om Kazerne Nico te herbezetten. Nu er meer gegevens beschikbaar zijn gekomen over de dekking in de nacht in de hele regio is besloten om dit te wijzigen. Voortaan moet Kazerne IJsbrand in Noord de herbezetting moet doen. Maar ook daar is weer een complicatie. Omdat in Noord geen ladderwagen staat, moet de kazerne in Zuidoost bijspringen.

Lees ook: Ondernemingsraad brandweer: nachtelijke sluiting Kazerne Victor is niet veilig

Alleen al in januari moest Kazerne Nico zeventien keer worden herbezet. Concreet betekent dit dat de brandweerlieden, die werken in 24-uursdiensten, veel vaker dan voorheen uit hun slaap worden gehaald. 

Gelijktijdigheid
Tot nu toe is er nog geen gelijktijdigheid geweest van een incident. Daarmee bedoelt de brandweer dat de ploeg die Kazerne Nico herbezette, op deze kazerne kon blijven en dus niet nodig was bij een incident. Wanneer dit wel zou gebeuren, wordt de puzzel van het schuiven met eenheden nog complexer. 

Lees ook: Halsema: 'Confrontatie bij brandweer voor het eerst voorzichtig doorbroken'

Kazerne Victor is sinds begin dit jaar in de nachtelijke uren gesloten. In de buurt zijn veel zorgen over of het wel een veilige keuze is. Een bewonersprotest leverde honderden handtekeningen op. Ondanks het verzet, besloot de gemeenteraad akkoord te gaan met de sluiting.

Lees ook: Proeftuinkazerne Victor in Dapperbuurt officieel geopend

In maart gaat de brandweer de maatregelen evalueren. Het Instituut Fysieke Veiligheid is gevraagd om hierbij te adviseren.