Start van hoofdcontent

Politiek

nl

ChristenUnie wil taks voor vastgoedinvesteerders; startersbelasting naar nul

11 maart 2019, 07.51 uur · Aangepast 11 maart 2019, 14.25 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Regeringspartij ChristenUnie (CU) wil een belasting voor investeerders die woningen opkopen om ze meteen weer te verhuren, vaak tegen torenhoge prijzen. De belasting voor starters zou naar nul moeten.

Dit zijn twee van de maatregelen die CU-leider Gert-Jan Segers vandaag voorstelt om de woningmarkt weer gezond te krijgen. 'De laatste jaren is te veel aan de markt overgelaten', zegt Segers tegen het AD. 'We moeten een omgekeerde beweging maken: van woningmarkt naar volkshuisvesting. Starters en ouderen moeten meer perspectief krijgen op een passende woning.'

Lees ook: Huurders Java-eiland willen bevriezing huren: 'Er moet toch ergens een grens zijn?'

Segers is kritisch op het beleid van het kabinet, waar hij zelf in zit, en zegt dat het beleid van nieuwbouw de woningnood niet zal oplossen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken doet te weinig, vindt Segers. 'Vorige week zat de minister bij Eva Jinek aan tafel om te praten over nepnieuws. Maar de woningnood in Nederland is veel urgenter, dáár moet ze het over hebben', zegt de CU-leider tegen de krant.

Lees ook: Topjaar voor Amsterdamse makelaar dankzij investeerders en expats

De overdachtsbelasting voor particuliere beleggers in vastgoed moet worden verhoogd van 2 naar 6 procent, de fractievoorzitter. Hij vindt dat huizen om in te wonen zijn, niet om aan te verdienen. 'Particuliere beleggers ontnemen starters op de koopmarkt steeds meer kansen door huizen op te kopen en duur te verhuren.' Het geld dat de belastingverhoging in het laatje brengt, moet worden ingezet om de overdrachtsbelasting voor starters naar nul te brengen.

Lees ook: Prins Bernhard 'vastgoedprins' van Amsterdam met 349 panden

Huurprijzen in de stad worden mede door investeerders die panden opkopen en deze weer doorverhuren veel hoger. Niet zelden is zo'n woning voor starters of mensen met een laag of middeninkomen amper of niet meer te betalen. 

Lees ook: In de rij voor een huurwoning van 1000 euro in Sarphatistraat

Als voorbeeld haalt Gert-Jan Segers prins Bernhard aan. De vastgoedprins bezit 349 panden in de stad die hij deels doorverhuurd. Toen het bezig van de prins bekend werd, werd er verontwaardigd gereageerd door politici. Bernhard kreeg vorig jaar al van de gemeente een dwangsom opgelegd voor het overtreden van de huurregels. Ten minsten één van zijn panden werd aan een te grote groep mensen verhuurd.