Start van hoofdcontent

112

nl

Politie kijkt terug op 'feestelijk verlopen huldiging', wel 34 aanhoudingen

17 mei 2019, 10.30 uur · Aangepast 17 mei 2019, 13.57 uur

De politie zegt terug te kunnen kijken op een 'feestelijk verlopen huldiging' van Ajax, gisteren op het Museumplein. Ook de uitstroom na afloop is rustig verlopen.

Wel werden er tijdens de huldiging - tot 19.00 uur - 26 mensen opgepakt. Uiteindelijk zijn er volgens de politie in totaal 34 arrestaties verricht. 

Lees ook: Zeker 26 aanhoudingen bij huldiging Ajax

De aanleiding hiervoor was onder meer mishandeling, belediging en het gebruik van vuurwerk. Vijf mensen zitten momenteel nog vast.

Musea
Musea hadden dit jaar veel minder last van onruststokers. Waar het Stedelijk Museum in 2011 nog 400.000 euro schade had, werden er bij deze huldiging geen vernielingen aangericht. 

Medewerkers prijzen daarom de goede samenwerking met politie in gemeente. Volgens hen was de huldiging dan ook één groot feest.

Lees ook: Stedelijk en Van Gogh sluiten hun deuren vanwege huldiging Ajax

Toch had het evenement wel enige impact op het museum: de deuren waren de hele dag gesloten. Ook het Van Gogh Museum ontving vanaf de middag geen bezoekers meer. 

'Uitbundige sfeer'
Ook de Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier en politiechef) tevreden terug op de huldiging. 'De sfeer op het Museumplein was uitbundig en feestelijk.'

Lees ook: Burgemeester Halsema bedankt 'biervangers' De Ligt en Van der Sar

Om een veilig verloop van de huldiging op het Museumplein te kunnen garanderen, nam de driehoek verschillende maatregelen.  

Lees ook: Gemeente, politie en OM doen beroep op Ajaxfans: 'Maak er een feest van'

Zo waren glas, wapens, lachgas en vuurwerk niet toegestaan. Het werd Ajaxfans bovendien op het hart gedrukt om er vooral 'een feest van te maken'.