Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bod van gemeente op Slotervaartziekenhuis afgewezen

24 juni 2019, 08.24 uur · Aangepast 24 juni 2019, 14.07 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Het bod van de gemeente Amsterdam op het leegstaande pand van MC Slotervaart is afgewezen. De gemeente deed vorige week een poging om het pand te kopen, maar het bod was volgens de curatoren te laag.

Dat melden de curatoren in een persbericht. Vastgoedbedrijf Zadelhoff liet eerder weten alle schulden van het ziekenhuis te willen betalen en het faillissement zo op te heffen. 'Het bod is zelfs in het meest positieve scenario ongeveer tien miljoen lager dan we in het geval van het crediteurenakkoord zouden ontvangen', zegt curator Marc van Zanten in het persbericht. Zadelhoff heeft geen bod gedaan zoals de gemeente dat gedaan heeft. Het vastgoedbedrijf wil de schulden afbetalen door een lening te verstrekken. 

Lees ook: Wat komt er in het Slotervaart? Curator en gemeente strijden om verkoop pand

De gemeente uitte eerder zorgen over een mogelijke overname door Zadelhoff. Dit mede doordat Zadelhoff samen zou willen werken met Loek Winter en Willem de Boer, oud-eigenaren van het ziekenhuis. 

Eerder deze maand bepaalde de rechter dat de gemeente geen gebruik mag maken van het zogenaamde voorkeursrecht, dat vlak na het faillissement verworven werd. Dat voorkeursrecht hield in dat de gemeente het eerste recht op koop had. De rechter meende echter dat het van belang is dat het faillissement zo snel mogelijk wordt afgehandeld. De snelste manier om dit te doen is in zee gaan met een partij die zekerheid kan bieden over de volledige afbetaling van de schuldeisers, een eis waaraan Zadelhoff voldoet.

Lees ook: Principeakkoord over overname MC Slotervaart

Een andere optie die de gemeente heeft om de overname door Zadelhoff tegen te gaan is proberen het recht van erfpacht van de grond onder het ziekenhuis te beëindigen. Wel kan hier door betrokkenen bezwaar tegen gemaakt worden en bovendien moet de gemeenteraad vervolgens nog instemmen voor een dergelijk plan door kan gaan.