Start van hoofdcontent

112

nl

Tijs van Lieshout volgt omstreden Leen Schaap op als brandweercommandant

19 juli 2019, 16.15 uur · Foto: Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Tijs van Lieshout wordt per 1 oktober de nieuwe brandweercommandant. Hij volgt de omstreden Leen Schaap op, die eind mei door burgemeester Halsema aan de kant werd geschoven.

Van Lieshout (55) is op dit moment nog algemeen directeur van de Veiligheidsregio Midden- en West- Brabant. Ook is hij voorzitter van de landelijke Raad van Directeuren Veiligheidsregio's. 

De brandweer is bekend terrein voor Van Lieshout. Hij was tussen 2003 en 2006 nog regionaal commandant bij brandweer Gelderland-Zuid. Tussen 2014 en 2017 bekleedde Van Lieshout dezelfde functie bij de veiligheidsregio Limburg-Noord. 

Modernisering doorzetten
Halsema heeft in haar rol als voorzitter van de veiligheidsregio de nieuwe commandant Van Lieshout nadrukkelijk de opdracht meegegeven om met de modernisering van de brandweer door te gaan. 'Wij zien in Van Lieshout een brandweercommandant met zeer brede ervaring op het gebied van veiligheid, die in staat wordt geacht de volgende fase in het complexe moderniseringsproces van de brandweer tot een open, flexibele en diverse organisatie tot stand te brengen', aldus het veiligheidsbestuur. 

Lees ook: Dildo als 'grap' in bureaula brandweervrouw

Schaap
Eind mei werd bekend dat Leen Schaap, die drie jaar geleden werd aangenomen door toenmalig burgemeester Van der Laan, het korps moet verlaten. Schaap kwam over van de politie en kreeg van Van der Laan de opdracht om te zorgen voor een cultuurverandering binnen het korps.

Lees ook: Brandweercommandant Leen Schaap: 'Ik heb heel, heel veel stront over me heen gekregen'

Verrot
Die cultuur, die regelmatig werd omschreven als verrot, resulteerde in een lange lijst aan grensoverschrijdende incidenten door brandweerlieden. Ook werd begin dit jaar de vertrokken plaatsvervangend commandant nog gestraft na een melding van seksuele intimidatie en onlangs is er een brandweerman, die lid is van de motorclub Hells Angels, ontslagen.

Lees ook: Overzicht: de drie tumultueuze jaren van brandweercommandant Leen Schaap

Schaap stond bekend om zijn harde leiderschap en dat resulteerde uiteindelijk in een onherstelbare vertrouwensbreuk tussen de korpsleiding en de uitrukdienst. Halsema hoopt dan ook dat Van Lieshout voor een andere dynamiek binnen het korps gaat zorgen.

Lees ook: Leen Schaap: 'Slechts met onvoorwaardelijke steun kun je iets veranderen'

Ook de ondernemingsraad van de Amsterdamse brandweer staat positief tegenover de aanstelling van de nieuwe commandant. Van Lieshout treedt op 1 oktober in dienst. Leen Schaap zal op dat moment zijn werkzaamheden overdragen aan zijn opvolger.