Start van hoofdcontent

Stad

nl

Noord-Hollanders niet blij met tijdelijke stortlocatie voor afval uit Amsterdam

9 augustus 2019, 17.00 uur · Aangepast 9 augustus 2019, 20.27 uur

Omwonenden uit het Noord-Hollandse Medemblik zijn niet blij met de tijdelijke stortlocatie waar een gedeelte van het afval van het Afval Energie Bedrijf (AEB) uit Amsterdam gestort gaat worden. Medemblikkers strijden al jaren tegen stankoverlast.

Medemblik is een van de drie tijdelijke stortlocaties waar het afval van het AEB verwerkt gaat worden. Eerder werd al bekend dat een gedeelte van het afval gestort ging worden in Nauerna (Noord-Holland) en Lelystad (Flevoland).

Het bedrijfsafval komt daar terecht omdat vier van de zes verbrandingslijnen van het AEB uit veiligheidsoverwegingen zijn stilgelegd. Het gaat om maximaal 500 ton bedrijfsafval per week.

Lees ook: Amsterdams bedrijfsafval ook gestort in Kop van Noord-Holland

Bedrijfsafval
Volgens Afvalzorg, de beheerder van de stortplaats in de kop van Noord-Holland, zou het afval aanzienlijk minder stinken, omdat het alleen om bedrijfsafval gaat. Horeca-afval wordt namelijk geweigerd. Ook wordt er dagelijks een laag grond op het afval gestort om de stank tegen te gaan.

'Ik heb daar echt een hard hoofd in, als er organisch afval in zit, gaat het gisten en stinken', aldus raadslid Siem Zeilemaker van Progressief Westfriesland tegen NH Nieuws

Zeilemaker richtte zich gisteren al per brief tot de raad en nu ook tot gedeputeerde Adnan Tekin. 'Je gaat je afvragen wat een democratie waard is. Je wordt buitenspel gezet en het wordt gewoon op je bord gegooid.'

Lees ook: Provincies schieten Amsterdam te hulp bij afvalcrisis

Stankoverlast Medemblik
Sinds dat er in 2012 groenafval wordt verwerkt, hebben Medemblikkers last van stank. Vorig jaar zamelde het actiecomité nog 1.500 handtekeningen in en kreeg afvalverwerker HVC een dwangsom opgelegd.

'De maatregelen om de stankoverlast terug te dringen zijn in volle gang en zouden in september klaar zijn', legt Zeilemaker uit. 'En juist nu HVC maatregelen neemt, krijgen we mogelijk weer hetzelfde probleem omdat Afvalzorg deze activiteiten moet uitvoeren.'

Tijdelijke oplossing
Het storten van bedrijfsafval is een tijdelijke oplossing tot er weer voldoende verbrandingscapaciteit in Amsterdam is. Vier van de zes verbrandingsovens werken door technische problemen niet, waardoor het afval naar andere stortplaatsen gebracht wordt.

Lees ook: 'Gemeente geeft het AEB in huidige vorm op'

Reactie Medemblik: 'beraden ons op bezwaar'
Wethouder Dirk Kuipers laat in een reactie aan NH Nieuws weten dat de gemeente Medemblik niet gekend is in de plannen. 'Uit navraag blijkt dat het om zakelijk afval gaat dat nagenoeg geen organisch afval bevat. Alle vrachtwagens worden gecontroleerd en de inhoud gefotografeerd. Vrachtwagens met lading die niet voldoen worden teruggestuurd. Dit zou betekenen dat er geen geuroverlast zou moeten ontstaan.' Wel zegt de wethouder de gevoeligheid en emotie van omwonenden te begrijpen. 'We gaan de situatie in samenwerking met HVC nauwelettend in de gaten houden. Als blijkt dat er overlast wordt ervaren, overleggen we met de instanties.' Mogelijk wordt nog een informatiebijeenkomst georganiseerd en de gemeente beraadt zich of ze nog bezwaar gaat maken tegen de ontheffing.
NH Nieuws / Chantal Bos