Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PvdD wil opheldering van Halsema over aanpak lachgasverkopers

20 augustus 2019, 14.29 uur · Aangepast 20 augustus 2019, 14.43 uur

De Partij voor de Dieren gaat burgemeester Femke Halsema begin september tijdens een commissievergadering vragen stellen over de lachgasverkopers op de Wallen.

Raadslid Johnas van Lammeren stelt de vragen naar aanleiding van een AT5-reportage waarin bewoners anoniem vertellen dat ze zich zorgen maken over de veiligheid in hun buurt. Volgens hen is de overlast op de Wallen op dit moment groter dan ooit.

Lees ook: Lachgas is de druppel voor deze Wallenbewoners: 'Natuurlijk ben ik bang'

'Ik wil weten wat de burgemeester gaat doen', zegt Van Lammeren. 'We hebben het lachgasdebat al vaak gevoerd. Hoe gaat ze omwonenden helpen? Handhavers zijn sinds een paar weken 's nachts niet meer aanwezig. Het lijkt alsof bewoners aan hun lot worden overgelaten. De gemeente is er voor Amsterdammers en niet andersom.'

Hij hoopt dat Halsema zegt dat ze met maatregelen komt. 'Zoals meer handhavingscapaciteit, bij politie en Handhaving. Of naar Den Haag voor een verbod op lachgas. Er zijn best wat paden te bewandelen.'

Lees ook: Uitgaansplekken bezaaid met lachgasballonnen: 'Het is een teringzooi!'

Mocht de burgemeester geen toezeggingen doen, dan wil Van Lammeren het een paar weken later ook aan de orde stellen tijdens een gemeenteraadsvergadering.

Halsema zei eind juli te onderzoeken welke juridische mogelijkheden er zijn om tegen de verkoop van lachgas op te treden. Ook kondigde ze aan te kijken wat de impact is van de handel in lachgasballonnen in de binnenstad.