Stad

NL
V

'Gevoelige informatie' over AEB-onderhandelingen wordt toch bekend

13 september 2019, 17.00 uur · Aangepast 13 september 2019, 17.32 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Het recyclebedrijf dat het Afval Energie Bedrijf (AEB) wilde kopen, heeft er geen bezwaar tegen als de gemeenteraad over de inhoud van de onderhandelingen wordt geïnformeerd. Dat liet directeur Wim Beelen weten aan AT5. Later op de dag had hij contact met de VVD, de partij regelde een informatiebijeenkomst.

Woensdag werd duidelijk dat recyclebedrijf Beelen, de directie van AEB en ambtenaren van de gemeente wekenlang werkten aan een overname. De oppositie in de gemeenteraad vroeg wethouder Marieke van Doorninck gisteravond om informatie over die gesprekken te delen. 'Anders voel ik me totaal niet serieus genomen', zei VVD-raadslid Rik Torn.

Lees ook: Wethouder Van Doorninck over AEB: 'Er ligt geen plan van een private partij'

Heel raar
Van Doorninck weigerde dat. 'Er zit bedrijfsgevoelige informatie over een partij in', zei de wethouder na afloop van de vergadering tegen AT5. 'Het zou heel raar zijn als ik als overheid bedrijfsgevoelige informatie van een specifieke partij aan derden zou geven.'

De eigenaar van het recyclebedrijf mag, omdat er geheimhouding met de gemeente was afgesproken, helemaal niks over kwestie zeggen. Maar als de gemeente het hem vraagt, dan wil hij alle benodigde informatie graag delen met de gemeenteraad. Hij heeft dus geen bezwaar tegen het bekend worden van de door Van Doorninck als 'bedrijfsgevoelig' omschreven informatie.

Lees ook: Wethouder Groot Wassink over opstappen Kock: 'Volgens mij zie ik geen crisis'

De wethouder zei, na kritiek van verschillende raadsleden, wel dat ze het AEB en het recyclebedrijf zou gaan vragen of ze de informatie over Beelen mocht delen. Die vraag had de gemeente vanochtend nog niet aan het recyclebedrijf gesteld. Een woordvoerder van Van Doorninck kon vanmiddag nog niet zeggen wanneer dat wel gaat gebeuren. 'Maar de wethouder heeft toegezegd het voor de raadsvergadering van aanstaande woensdag te doen.'

AT5

In openbaarheid
VVD-raadslid Marianne Poot wachtte de antwoorden van de wethouder niet af. Ze zocht vandaag zelf contact met Beelen. 'Ik heb hem gevraagd of hij bereid is om het plan inclusief het met de directie gesloten contract, met ons te delen', schrijft ze zojuist aan de rest van de gemeenteraad. 'Hij wil dit heel graag in openbaarheid doen. Hij wil ook alle vragen die er leven rondom risico’s, kosten, duurzaamheid en samenwerkingsmogelijkheden beantwoorden.'

De informatiebijeenkomst voor raadsleden vindt aanstaande woensdagochtend plaats. Poot: 'Beelen zal een presentatie geven van ongeveer 30 minuten. Waarna alle gelegenheid is tot het stellen van vragen.'

Lees ook: 'Machtsstrijd tussen kantoor en medewerkers oorzaak crisis AEB'

Overeenkomst klaar
Van Doorninck stelde gisteravond dat er nog geen onderhandelingsresultaat was. Dat is opvallend, want volgens meerdere ingewijden was de overeenkomst van koop al klaar. Alleen de handtekening van de gemeente kwam niet. 

Een meerderheid van het stadsbestuur voelt echter niets voor de verkoop aan Beelen. Er is een voorkeur voor een samenwerking met publieke partijen, zoals afvalverwerker HVC. 'Dit betekent dat alternatieve opties niet worden uitgesloten, maar dat deze pas in aanmerking komen als de uitwerking van deze 'publieke richting' niet tot het gewenste resultaat leidt', stelt de gemeente. 

Lees ook: Raadsleden staan niet te springen om overname AEB door afvalverwerker HVC

Het AEB zelf liet eerder vandaag weten 'verrast' te zijn door de gang van zaken, maar zich wel te willen blijven inzetten om te werken aan een goede oplossing voor het bedrijf.