Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Van Doorninck over AEB: 'Er ligt geen plan van een private partij'

12 september 2019, 23.00 uur · Aangepast 13 september 2019, 14.27 uur

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) heeft donderdagavond tijdens de commissievergadering Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Duurzaamheid weersproken dat er sprake zou zijn van een concreet plan van een private partij om het Afval Energie Bedrijf (AEB) over te nemen.

Het roerige debat volgde op een al even roerige week waarin wethouder Udo Kock bekend maakte per direct op te stappen. 'Ik respecteer de keuze van het college voor een andere oplossing dan de door mij voorgestelde privatisering van AEB. Echter, ik kan geen verantwoordelijkheid dragen voor een besluit dat evident risicovol en onnodig kostbaar is voor Amsterdam en haar inwoners', zei wethouder Udo Kock woensdag in zijn brief aan burgemeester Halsema, waarin hij zijn aftreden bekend maakte.

Volgens D66'er Kock is volledig privatiseren, en dus verkoop aan marktpartijen, de financieel beste oplossing voor het noodlijdende AEB en loopt de gemeente en daarmee haar inwoners, het minste financiële risico. De wethouders van de andere politieke partijen (PvdA, GroenLinks, SP) willen dat Amsterdam aandelen van het bedrijf in handen houdt, om het publieke belang van de afvalverbranding en de stadswarmte te garanderen.

Lees ook: Wethouder Udo Kock (D66) stapt op na ruzie over toekomst AEB

Overname door HVC
Het college schreef woensdag in een brief aan de gemeenteraad dat het voornemens is het AEB over te laten nemen door afvalbedrijf HVC, evenals AEB een overheidsbedrijf. In de brief stond verder dat een ander toekomstplan voor het AEB nog niet volledig is uitgesloten. Voordat het plan van samengaan met HVC definitief is, moeten er nog verschillende obstakels worden genomen. Zo moeten ook de banken, die geld hebben verstrekt aan het AEB, nog akkoord gaan. Ook de aandeelhouders van HVC moeten zich nog officieel achter het plan scharen.

Lees ook: Halsema: vertrek wethouder Kock verrassing voor college

Een lange AEB-avond op de Stopera begon meteen met een gesprek achter gesloten deuren. Dit omdat er in een raadsvoordacht informatie staat die komt uit een besloten gedeelte van een raadsvergadering van 11 juli, iets wat Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren ter sprake bracht. Het moment leverde wat onduidelijkheid op in de raadszaal, want was die informatie niet geheim?

AT5

Na dat besloten gedeelte uitten de nodige raadsleden kritiek op de waarschijnlijke overname van het AEB door HVC. 'FvD acht het onmogelijk dat een publieke partij succesvol gaat organiseren. De bezem moet met harde hand door de hut gehaald worden', was Forum voor Democratie-raadslid Kevin Kreuger duidelijk. 

Lees ook: Groene ambities of zo min mogelijk financieel risico: hoe een afvalcrisis leidt tot vertrek van een wethouder

Ook Don Ceder (CU) uitte zijn kritiek op de gang van zaken. 'De kans is groot dat de Amsterdamse belastingbetaler nu al een bedrag van 9 cijfers kwijt is.' Ook vroeg hij zich af wat er nodig is om uiteindelijk toch tot privatisering over te gaan. 'Wanneer zou GroenLinks zeggen: "Dit traject is niet goed, wij gaan toch over tot privatisering"?' Marianne Poot (VVD) gaf aan het onverantwoord te vinden om voor HVC te kiezen op basis van de informatie die de raad nu heeft. 'Ik zie geen enkel afwegingskader', zei ze daarover.

Onduidelijkheid over financiële risico's
Opvallend waren de vele vragen over de financiële risico's die de verschillende scenario's met zich meebrengen, want daar bestaat nog veel onduidelijkheid over. Verder bekende D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig dat zijn partij nog altijd niet overtuigd is van de voorkeur van het college voor HVC. 'De fractie van D66 staat niet zomaar achter het voorstel van het college, maar ik heb wel de bereidheid om me te laten overtuigen', zei Van Dantzig daarover. 

Lees ook: 'Meerdere bedrijven geïnteresseerd in aandeel AEB'

Vervolgens was het de beurt aan de wethouder om de vragen van de raad te beantwoorden. 'We zitten niet in een luxepositie', begon Van Doorninck, om vervolgens te stellen dat een ideale oplossing niet bestaat. Bovendien gaf ze aan dat het lastig is de verschillende scenario's één op één met elkaar te vergelijken 'omdat ze verschillende voor- en nadelen hebben.'

Daarna kwam de nadruk te liggen op de mogelijke private partij die het AEB zou willen overnemen. In zijn brief aan de burgemeester schreef wethouder Kock het volgende: 'De afgelopen zomer heb ik, samen met een team van externe experts en een groep professionele en zeer toegewijde medewerkers van de gemeente, een oplossing voorbereid die nu in de steigers staat en kan worden geïmplementeerd. De oplossing behelst een volledige privatisering van AEB.' 

Lees ook: Raadsleden staan niet te springen om overname AEB door afvalverwerker HVC

Volgens Van Doorninck ligt zo'n direct implementeerbaar plan er echter niet. 'De directie van het AEB heeft met een private partner gepraat en heeft intentie van die private partner doorgegeven. Dat is dus het plan van de directie van het AEB, samen met die private partij. Dat is geen plan van het college.'

Verstoppertje spelen
Daarop stelde Rik Torn van de VVD dat de wethouder 'verstoppertje aan het spelen' was. 'Het is nu tijd om deze afvalcrisis en bestuurlijke crisis serieus te nemen', was Torn duidelijk. Ook legde hij de passage uit de brief van Kock voor, waarin staat dat er een plan kan worden geïmplementeerd. 'Is Kock dan een leugenaar?' Daar wilde Van Doorninck niet inhoudelijk op reageren. 'Ik ga niet in op een persoonlijke brief van een collega.'

Van Doorninck gaf verder aan daadwerkelijk in gesprek te gaan met HVC. 'We gaan ook in gesprek met partnergemeenten. We gaan dat verder uitwerken. Als dit traject niet lukt, komen de andere opties weer in beeld. De resultaten van de onderhandelingen hopen we binnen enkele weken of een maand te delen. Als alles lukt moet het voor het eind van het jaar rond zijn.'

De wethouder beloofde nog wel aan de directie van het AEB te vragen of zij de informatie over de 'uitgesproken intenties' van de private partij met de raadsleden mag delen.